Politik

Politisk forslag: Hovedstaden skal have civilt ordenskorps med stav og peberspray

Politiet i København skal have hjælp til de mindre opgaver af et kommunalt vægterkorps. Det mener Venstre i Københavns Borgerrepræsentation.

- Man kan dårligt slå en avis op i dag, uden der er nogen, som er kede af den måde, tingene udvikler sig i København. Vi har fuldebøtter, gadeuorden og svineri i gaderne, og det skal der gøres noget ved.

Sådan lyder det fra tidligere politibetjent og Venstres gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Flemming Steen Munch.

I et forsøg på at komme den københavnske gadeuorden til livs foreslår han nu at oprette et kommunalt ordenskorps, som skal have mulighed for at udskrive bøder til ballademagere.

København er uden kontrol

- København er uden nogen form for kontrol, og det er sjældent, man støder på en patruljevogn i Indre By, som ærligt talt er omdannet til ét stort, larmende værtshus i weekenderne. Derfor er der brug for at skabe ro for dem, der bor i København og samtidig sørge for, vi kan vise en anstændig by frem for vores turister, siger Flemming Steen Munch til TV 2.

Konkret vil Venstre udstyre de kommunalt ansatte i korpset med en blok til at udskrive bøder, en stav og eventuelt peberspray til personlig beskyttelse.

- Det er klart, at når vi sender dem ud blandt fuldebøtter og andre ballademagere, så skal de kunne værge for sig, ligesom vægtere i gamle dage også havde en stav til at beskytte sig med, siger Flemming Steen Munch.

Forbløffet politiforbund frygter parallelpoliti

Til DR Nyheder siger formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, at han er forbløffet over forslaget.

Han frygter, at det kan svække tilliden til politiet, hvis andre myndigheder pludselig får hjemmel til at bære våben og udskrive bøder.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi holder fast i, at der er ét politi og ikke sådan et parallelt politi, som kan agere på må og få i Københavns gader, siger han til DR Nyheder.

- Vi skal ikke konkurrere med politiet

Men Politiforbundet ser forkert på forslaget, mener Flemming Steen Munch.

- Det er ikke meningen, vi skal ud og konkurrere med politiet. Forslaget er ment som en fremstrakt hånd, hvor vi vil hjælpe politiet med de opgaver, de selv har svært ved at løfte i dag, så vi kan få genoprettet god ro og orden, siger han.

Men du må også kunne se, at det virker til I vil tage arbejdsopgaver fra politiet?

- Det kommer vi ikke til, for det er jo ikke opgaver, der bliver løst i dag, fordi terrorbevogtningen tager så meget tid og så mange ressourcer, siger Flemming Steen Munch.

Tog overhånd i Storbritannien

I Storbritannien har man haft denne type vægterkorps siden 2002. Derovre hedder det 'police community support officer', PCSO, og i 2010 var der udbredt kritik af ordningen, fordi antallet af civile betjente næsten matchede antallet af politibetjente.

Kan man ikke også risikere, det tager overhånd herhjemme?

- Jo, men så må vi revurdere. Forslaget er udelukkende ment som en hjælpende foranstaltning.