Politik

Overborgmester afviser minister: Skattelettelser bliver uden mig

Finansminister Kristian Jensen opfordrer de rige kommuner til skattelettelser. Overborgmester Frank Jensen vil hellere gå af end at sænke skatten.

Kommunernes kasser bugner. I hvert fald er der i gennemsnit 6.900 kroner på opsparingen per borger i hver eneste kommune i Danmark, viser de seneste tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Men de penge skal ikke ligge der og samle støv, de skal i stedet ud og arbejde for borgerne i form af skattelettelser, siger finansminister Kristian Jensen i dag til Berlingske i forbindelse med Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg - en slags topmøde for kommuner og regeringen.

Her er Københavns overborgmester Frank Jensen (S) også, og han bryder sig ikke meget om finansministeren opfordring.

- De penge, vi har liggende, er allerede disponeret i de kommende år. Hvis finansministeren vil bruge dem til skattelettelser, så bliver det ikke med mig som overborgmester i København, siger han til TV 2.

Selvfølgelig kan nogen lette skatten

Københavns Kommune har en opsparing på 15.482 kroner per indbygger, hvilket sender kommunen i top tre over de kommuner, med højest likviditet.

- Kommunerne har valgt at holde indtægterne i kassen i stedet for at sænke grundskylden eller kommuneskatten. Derfor er det gode spørgsmål til en række af landets kommuner: Skal vi blive ved med at opkræve lige så meget fra erhvervslivet, grundejerne og lønmodtagerne, som vi har gjort hidtil? Jeg ser gerne, at kommunerne sætter deres skatter eller afgifter ned, siger Kristian Jensen.

KL's formand står midt imellem sin borgmester og finansminister, når det kommer til at sænke skatten.

- Det kan godt være en god ide for nogen kommuner. Men nogen kommuner har en høj likviditet, der måske er opsparet til anlægsarbejder, siger Martin Damm.

Han understreger dog, at kommuners likviditet jo også er de penge, der er sat af til anlægsaktiviteter.

- Man er nødt til at have et rimeligt beløb per borger til den daglige drift, og så kan man også have lidt opsparing.  Men hvis det viser sig, at vi på den lange bane får krævet mere op i skat, end man har brug for, så skal der gøres noget ved det, siger Martin Damm.

Ifølge Martin Damm skyldes fremgangen i kommunernes økonomi, at det går bedre med beskæftigelsen.