Politik

Fra oberst til general på rekordtid: Nu er han det danske forsvars allerøverste

Han er kendt som vellidt og rasende dygtig. Han gik fri i Jægerbogssagen og avancerede på rekordtid under Søren Gade. Mød Bjørn Bisserup.

I dag var der kommandooverdragelse i Forsvaret, da forsvarschef Peter Bartram overgav ansvaret til den nye forsvarschef Bjørn Bisserup.

Bisserup har været koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets departement - en stilling som på mere almindeligt dansk kan betegnes som en slags finansminister i Forsvaret. På papiret findes der ikke flere skridt op end det, han nu tager, når han sætter den fjerde stjerne på skulderen og bliver forsvarschef.

Det har vel nok ligget i kortene for Bisserup, hvis man spørger redaktør på forsvarsmediet OLFI, Peter Ernstved Rasmussen.

- Men flere mener, at han reelt har fungeret som forsvarschef. Før i tiden havde forsvarschefen det fulde ansvar for Forsvarets budget, men det blev lavet om, da Helle Thorning-Schmidt-regeringen ville rydde op i de såkaldte ’oberst Hackel’-typer. Der blev al ansvaret for materiel, bygningen og meget andet lagt ud, så Bisserup har som koncernstyringsdirektør haft meget stor indflydelse på, hvordan midlerne i Forsvaret er blevet anvendt, siger han.

Lynkarriere i Forsvaret

Bjørn Bisserup er kendt som "en rasende dygtig mand" i Forsvaret, og det vil være svært at finde nogen, der vil påpege noget dårligt ved hans arbejde i Forsvarsministeriet, vurderer Peter Ernstved.

Skal man finde noget kontroversielt at sætte fingeren på, skal man nogle år tilbage i tiden til 2008, da Søren Gade var forsvarsminister. Da avancerede Bisserup fra trestjernet oberst til trestjernet generalløjtnant og stabschef på rekordtid.

- Det var et uhørt avancement, som kun er set én gang før i Forsvaret. Det var en politisk udnævnelse, der vakte opsigt. Anledningen var, at Gade gerne ville have Bisserup op i systemet, fortæller Ernstved.

Jægerbogssagen

Søren Gade og Bjørn Bisserup kom dermed også til at følges ad gennem en sag, der endte med at koste dyrt på flere fronter – Jægerborgssagen.

Bisserup var chef for forsvarsstaben, da den falske oversættelse blev lavet, så reelt set var det hans ansvar. Sagen endte med at koste forsvarschef Tim Sloth Jørgensen stillingen.

- Da det kom frem, at Tim Sloth, efter et møde med Søren Gade, trak sig som forsvarschef, stod der mange generaler og officerer og måbede. For var det ikke Bisserups ansvar? Men Gade mente altså, at det skulle håndteres på en anden måde, siger Peter Ernstved.

Efterfølgende blev Bjørn Bisserup midlertidigt sat ind på posten som forsvarschef.

- Var han blevet forsvarschef dengang, havde det været helt uhørt. Det havde været for stort et avancement. Så han blev som stabschef og har siden aftjent sin værnepligt og siden som civilansat økonomichef i forsvaret, siger Peter Ernstved.

Til toppen af stjernerne

Ifølge Peter Ernstved Rasmussen er stillingen som forsvarschef ikke længere så magtfuld, som den har været. Alligevel er det ikke noget, man siger nej til.

- Der er prestige i at få fire stjerner. Man kan ikke opnå nogen højere stilling i det danske forsvar. Og så er man loyal overfor sin forsvarsminister. Så beder han en om at løse en opgave, så gør man det, siger han.

Han mener også, at Bisserup vil få det nemmere end afgående forsvarschef Peter Bartram. Bartram blev ansat under Nick Hækkerup, da opgøret med ’oberst Hackel’-typerne gik i gang. Dengang slog man endda, noget usædvanligt, stillingen op.

- Der var ingen af de øverste generaler, der søgte den. Og havde det været sådan denne gang, kan du være helt sikker på, at Bisserup ikke havde søgt den. Nu kommer han i stedet ind i stilling med meget mere magt bag sig, siger Ernstved.

- Og så har han grundlæggende et rigtigt godt ry for at være dygtig, knivskarp og en behagelig og vellidt person. Og han er kendt for at være god til at samarbejde og kunne skære igennem, når der er brug for det.

Overdragelsen skete tirsdag eftermiddag på Hærens Officersskole på Frederiksberg Slot.

I dag blev Bjørn Bisserup udnævnt til ny forsvarschef. Han afløser Peter Bartram på posten.