Politik

S og DF vil se på regler: Vilde scener i Odense - rådhus under beskydning nytårsaften

Efter en usædvanlig voldsom nytårsaften vil flere partier nu se på et forbud mod raketter og indførsel af særlige zoner til affyring af krudt.

Nytårsaften kunne opgøres som en voldsom dag med usædvanligt mange brande og en stigning i fyrværkeriskader. Derfor vil flere politikere nu se på, om raketter skal forbydes i Danmark.

I Norge forbød man raketter med styrepind for snart 10 år siden, og i Sverige foreslår fyrværkeribranchen det nu selv efter voldsomme angreb nytårsaften.

Særligt i Odense gik nytårsaften vildt for sig, da der blev skudt fyrværkeri mod byens rådhustårn, som det kan ses i videoen øverst i artiklen. 

Vi skal være varsomme med bare at forbyde ting og sager. Hvis man laver et forbud, så risikerer vi bare en eksplosion i illegalt fyrværkeri 

Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti

- Vi bliver nødt til at lære af erfaringer fra andre lande og tage ansvar for de ulykker, der sker hvert år. Vi vil gerne se på erfaringer fra Norge og forslaget fra Sverige, siger Socialdemokratiet retsordfører Trine Bramsen (S).

- Og så skal vi se på om vi kan gøre som i andre nordiske storbyer og lave særlige områder, hvor man kan skyde af, tilføjer hun.

De voldsomme scener i videoen herunder er fra et torv i Malmø og har været med til at udløse debatten i Sverige.

Malmø nytårsaften: Derfor vil svenskerne forbyde raketter

- Vi skal være varsomme

Dansk Folkeparti vil ikke afvise nogen forslag på forhånd. Retsordfører Peter Kofod Poulsen foreslår en høring i Retsudvalget, hvor de relevante organisationer og eksperter kan oplyse politikerne.

Hver gang de ramte rådhuset direkte, så klappede og jublede de,

Niels Ole Skovgaard, øjenvidne til nytårsfejring i Odense

- Det er et dilemma. På den ene side er der en masse mennesker, der sagtens kan håndtere det nytårsaften og fyre raketter af. Og så ser vi sådan noget som i Odense, hvor der bliver fyret raketter af mod rådhuset. Vi skal være varsomme med bare at forbyde ting og sager. Hvis man laver et forbud, så risikerer vi bare en eksplosion i illegalt fyrværkeri, siger han.

Angrebet i Odense

Trine Bramsen peger på voldsomme begivenheder i Odense nytårsaften som en god grund til at se på en regulering. Her er det efterhånden blevet en tradition at skyde raketter efter byens rådhus.

Niels Ole Stougaard var selv i Odense midtby og oplevede, hvordan flere unge overlagt rettede deres raketter mod rådhuset. 

- Hver gang de ramte det direkte, så klappede og jublede de, siger Niels Ole Skovgaard.

- De sagde, at nu skulle de brænde den bygning ned. 

Øjenvidne Niels Ole Stougaard fortæller om angrebet på Odense Rådhus nytårsaften.

Også på Bornholm viste billederne fra nytårsfejringen, at flere unge var uforsigtige, når de fyrede fyrværkeri af - flere holdt fyrværkeriet i hænderne, og en ung mand løftede et batteri, mens det gik af. 

TV 2 Bornholm filmede, at flere unge håndterede fyrværkeri uden sikkerhed.

Frederiksbergcentret oplevede også konsekvensen af det voldsomme fyrværkeri, da hele centret kort før nytår blev evakueret, da et batteri blev antændt på mellemgangen mellem centret og Frederiksberg Metro og udviklede kraftig røg.

- Det er så tosset, som noget kan være. I værste fald kunne nogen jo være blevet ramt, siger operationschef Michael Møller fra Hovesstadens Beredskab til TV 2.

Frederiksberg Centeret evakueres, efter tændt fyrværkeri ved metroen har sendt røg ud i hele centeret.