Vi skal sikre kysterne mod oversv√łmmelser

16x9
Her fra Kelstrup Strand den 4. januar, hvor man forberedte sig til den √łgede vandstand. Foto: Palle Peter Skov / Scanpix Denmark

BLOG: Klimaet er i voldsom forandring, og det har alvorlige konsekvenser for mennesker overalt på kloden. Med hyppigere storme og stormflod rammer det også mennesker i Danmark.

Nattens stormflod og sidste uges storm taler sit tydelige sprog. Klimaforandringerne er en realitet, og vi skal l√¶re at leve med en virkelighed, hvor kraftige storme raser i Danmark. Uden kystsikring betyder det, at hundredvis af danskeres hjem igen og igen vil v√¶re truet af oversv√łmmelser. Det vil ramme mange. Blandt andre de mennesker, som i nat fors√łgte at gardere sig, mens vandstanden sneg sig t√¶ttere p√• deres hjem. Og de mennesker, som i sidste uge k√¶mpede med konsekvenserne af stormen Urd. Det b√łr efterh√•nden v√¶re √•benlyst for enhver, at det haster med at f√• sikret Danmarks kyster.

Den nuv√¶rende lovgivning for kystsikring er t√•belig og langt fra tilstr√¶kkelig. I dag har den enkelte kommune, lodsejer eller boligejerne selv ansvaret for at sikre sig mod oversv√łmmelserne. Men det er ikke klogt, at det er den enkeltes ansvar, at sikre sin matrikel med sands√¶kke, eller at den enkelte kommune skal finde sin egen l√łsning mod en stormflod. Tv√¶rtimod er det b√•de uhensigtsm√¶ssigt og urimeligt, og det betyder, at der kun bliver kystsikret der, hvor der er r√•d til det, i stedet for der, hvor det giver mest mening samlet set.

Oprettelse af et kystråd

Det er baggrunden for, at Enhedslisten og Alternativet allerede f√łr jul fremsatte et folketingsforslag, der skal s√¶tte gang i sikringen af vores kyster. Helt konkret foresl√•r vi et kystr√•d, som skal udpege de omr√•der, der skal kystsikres, og prioritere, hvilke der skal sikres f√łrst. P√• den m√•de f√•r vi sat gang i kystsikringen, og vi f√•r sat gang i projekter, der str√¶kker sig over flere kommuner. Det er sund fornuft, fordi storme og vand ikke kender kommunegr√¶nser.

Kystr√•det skal suppleres med en kystfond, der bidrager √łkonomisk til de projekter, som kystr√•det udpeger. P√• den m√•de sikrer vi en hj√¶lpende h√•nd til de kommuner og borgere, der er mest udsatte for stormenes h√¶rgen.

Men selvom kystsikring er b√•de akut og vigtigt, er vores v√¶sentligste opgave at f√• bremset klimaforandringerne. Vi skal stoppe med at bruge kul, olie og gas og vi skal omstille vores landbrug. For de seneste ugers voldsomme vejr er i virkeligheden en advarsel om, at vores klima er i hastig forandring. Det skal vi tage meget alvorligt. Ellers g√•r vi en fremtid i m√łde, hvor ekstremt vejr og oversv√łmmelser bliver hverdag for os alle sammen. Til den tid er kystsikring n√¶ppe l√¶ngere tilstr√¶kkeligt. Det m√• vi ikke lade ske.