Utrygheden fylder år

16x9
Grænsekontrol ved Kruså Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Grænsekontrollen fylder 1 år i dag. Normalt lykønsker man ved fødselsdag, men jeg synes ikke, der er meget grund til at fejre.

 Det eneste, grænsekontrollen bidrager til, er at spærre os inde i en falsk tryghed af symbolpolitik. For at citere den gode Obama, så ender en nation, der lukker sig inde bag  murer til sidst med at fængsle sig selv. Jeg har lagt mærke til , at statsministeren også er glad for det citat. Er det virkelig det, vi vil?

Jeg forstår sagtens behovet for at skabe tryghed. Det er lige netop det, jeg også vil. Vi skal bekæmpe trusler og kriminalitet. Forskellen er, at jeg ikke vil lade mig styre af frygten. Jeg ser langt hellere, at vi ambitiøst styrker indsatsen der, hvor vi opnår allermest tryghed - og det er hverken med midlertidig eller permanent grænsekontrol. Derimod står det, der svarer til 450 betjente ved grænsen og tager imod tyske feriegæster. Ovenikøbet på overnatning væk fra deres familier mange af dem. Det koster boksen. Det er enormt spild af skatteborgernes penge. Vores betjente skal tilbage og skabe tryghed ved at bekæmpe rigtig kriminalitet i hele Danmark i stedet for at symptombehandle dyre fantomproblemer ved grænsen. Det er ikke ansvarlig politik. Det er ikke at skabe tryghed.

Udlændinge- og integrationsministeren vil igen forlænge grænsekontrollen, når den udløber 12. februar, men hvor længe vi kan blive ved med at tale om en midlertidig løsning, når den forlænges i uendelighed? Statsministeren talte i sin nytårstale om, at selvom man lukker øjnene, så er problemerne der stadig, når man åbner dem igen. Det har han ret i. Der var engang i 2014 hvor Venstre retorisk i landsdækkende kampagner spurgte os alle sammen om en grænsebom mon var det bedste værn mod udenlandske kriminelle? Svaret var nej. Hvorfor i alverden så fortsætte med det?

Jeg ønsker inderligt, at Venstre holder øjnene åbne og står fast ved sin oprindelige holdning om, at det kræver løsninger på tværs af grænser, der bygger på intelligent efterretning at puste de kriminelle i nakken – og ikke grænsebomme.