Politik

Oprørt partileder: Det tætteste Danmark kommer på en kz-lejr

Voldsom kritik af udrejsecenter har intet med virkeligheden at gøre, siger institutionschef.

De forhold, som Danmark byder afviste asylansøgere, personer udvist af Danmark, og udlændinge på tålt ophold, er under al kritik.

Faktisk er Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast - hvor disse udlændinge opholder sig – ”det tætteste, Danmark kommer på en koncentrationslejr, uden at være det.”

Sådan lyder det fra Kristendemokraternes landsformand, Stig Grenov, der i et debatindlæg i tirsdagens udgave af Politiken lancerer et voldsomt angreb på især udlændinge-, og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Før Anden Verdenskrig udviste Danmark jøder til Nazityskland. Vi er ved at skrive endnu et sort kapitel i vores historie, skriver Grenov.

I indlægget opremser Kristendemokraternes landsformand en række eksempler på det, han mener er uværdige forhold på udrejsecenteret. Blandt andet at beboere må gå 24 timer uden mad, hvis de skal ud af huset og til lægen. At man bliver irettesat, hvis man taler dansk. Og at TV og elkedler er blevet fjernet fra værelserne.

Institutionschef afviser alle anklager

Men Stig Grenovs kritik har intet med virkeligheden at gøre, lyder det fra institutionschef for Anne Marie Borggaard.

- Jeg kan slet ikke genkende kritikpunkterne fra debatindlægget. Det giver på ingen måde et retvisende billede af forholdene på Kærshovedgård, siger hun til Politiken.

Hvis en beboer eksempelvis skal på sygehuset, bliver der gemt mad til dem. Der bliver talt dansk med de beboere, der kan sproget. Og elkedler er alene blevet fjernet fra værelserne på grund af brandfare, siger Anne Marie Borggaard.

Grenov: Beboerne chrikaneres

Overfor TV 2 fastholder Stig Grenov sin voldsomme kritik af forholdene på Kærshovedgaard.

Det handler om hele princippet om, at man ikke har en mulighed for at leve et ordentligt liv, mens man opholder sig her.

Stig Grenov, landsformand for Kristendemokraterne

Stig Grenov, hvor har du dine oplysninger om forholdene på udrejsecenteret fra?

- Jeg kender og har kontakt med et par af beboerne. Jeg har kontakt til en præst og nogle kirkelige miljøer, som har arbejdet med de mennesker, der er derovre. Og jeg har flere gange sendt mit indlæg frem og tilbage, så jeg er sikker på, at det der står, er der belæg for, siger han og fortsætter:

Hvem bor på Kærshovedgaard?

Voksne kvinder og mænd, der har fået endeligt afslag på asyl og hvis udrejsefrist er overskredet.

Personer, der er udvist ved dom.

Personer, der er på tålt ophold.

Kilde: Udlændinge-, og Integrationsministeriet

- Alene det, at man har taget alle fjernsyn ned fra værelserne er jo et klokkeklart tegn på, at det her ikke handler om andet, end at man vil chikanere beboerne mest muligt. Og det er det, jeg angriber: At man psykologisk set isolerer disse mennesker. Det er derfor, jeg kalder det for det tætteste, vi kommer på en koncentrationslejr, uden at det er det. Det kører folk fuldstændigt psykisk ned.

Institutionschefen undsiger en række af de påstande, du kommer med. Du hævder, at folk må gå 24 timer uden mad, hvis de eksempelvis skal på sygehuset. Men der bliver gemt mad til beboeren, hvis han eller hun husker at fortælle det til personalet, understreger centerchefen?

- Mange af de her beboere er ikke danske, og de har svært ved at kommunikere. Og det, jeg beskriver, er sket flere gange. Det er også sket, at man ikke er blevet hentet på stationen og ikke kan nå tilbage til centeret. Det bliver jo påstand mod påstand, men jeg ved, at det rent faktisk er sket.

Du hævder også, at man bliver irettesat, hvis man taler dansk og eksempelvis siger ”tak for mad”. Det passer heller ikke, siger centerchefen?

- Det kan jeg naturligvis ikke påvise. Men der er folk, der har oplevet det. Man kan heller ikke få undervisning i dansk. Og hvorfor ikke det? Hele den underlæggende dagsorden er jo, at dansk ikke er noget, de skal bruge.

Har du selv besøgt Kærshovedgaard?

- Det har jeg ikke haft mulighed for.

Er det ikke nogle ret voldsomme beskyldninger at basere på noget, du har hørt fra andre, fremfor selv at have set forholdene?

- Hvor mange gange skal man se røg, før man siger, der er ild? De mennesker, som jeg kender og har talt med - nogle af dem, der har været inde på centeret og set forholdene - siger, at det er trøstesløse forhold, at der er overvågning, siger Stig Grenov og fortsætter:

- Det handler om hele princippet om, at man ikke har en mulighed for at leve et ordentligt liv, mens man opholder sig her. Og dertil kommer så spørgsmålet om, hvad i alverden de mennesker, som ikke kan sendes ud af landet, laver der? Langt de fleste er ikke kriminelle, de har ikke gjort noget forkert. En af dem er gift med en dansk pige og venter barn til foråret. Han har fået 12 i samfundsfag. Var der ikke noget med, at regeringen ville gøre forholdene bedre for dem, der vil og kan? Det er på tide, at vores integrationsminister begynder at arbejde for integration i stedet for kun at tænke på, hvor mange hun kan få smidt ud.

Støjberg: De er uønsket i Danmark

Inger Støjberg har tidligere udtalt, at ”når man er på tålt ophold, så skal det være så utåleligt som overhovedet muligt”. Og hun mener ikke, der er grund til at kritisere forholdene på Kærshovedgaard.

- Det er mennesker, der er uønsket i Danmark. Mange af de mennesker, der er på Kærshovedgård, skal sendes ud af landet hurtigst muligt, og derfor skal det ikke være et sted, der tilbyder hverken luksuriøse forhold, underholdning eller uddannelse. Det skal være et sted, hvor man opholder sig for de flestes vedkommende i kort tid, inden de udsendes af Danmark. Det er alle sammen folk, der skal sendes tilbage til de lande, som de kommer fra, siger hun til Politiken.