Politik

Nye love og regler trådte i kraft ved nytår: Få overblikket her

Kørekort til 17-årige, begrænsning af dobbeltuddannelse og tænkepause for kviklån. En række love og regler er netop trådt i kraft.

Samtidig med at danskerne natten mellem lørdag og søndag stod ude på villavejen og tændte aftenens største nytårsraket, eller skålede i champagne til lyden af rådhusklokkerne på Københavns Rådhus, trådte en lang række nye love og regler her i landet formelt i kraft.

Regler og lovændringer om alt fra kørekort, over dagpenge og til kviklån. Herunder har vi samlet et udpluk af de beslutninger, som Folketinget vedtog i løbet af sidste år, og som trådte i kraft 1. januar 2017.

Nye love og regler fra 2017

 1. 17-årige må køre bil

  En ny treårig forsøgsordning begynder 1. januar 2017. Ordningen betyder, at en 17-årig må tage kørekort og derefter køre bil med en erfaren bilist som ledsager. Først når personen fylder 18, må han eller hun køre bil alene.

  Man vil tidligst kunne gå til køreprøve, når man er fyldt 17, men allerede når man er 16 år og ni måneder kan man starte i køreskole – præcis et år tidligere, end man kan nu.

  Både Dansk Kørelærer Union og Politiforbundet har tidligere udtrykt skepsis over for ordningen.

  Når forsøgsordningen er evalueret, bliver det besluttet, om ordningen skal gøres permanent.

 2. Uddannelsesloftet

  1. januar trådte det meget omdiskuterede lov om "begrænsning af dobbeltuddannelse" i kraft. Med det såkaldte uddannelsesloft er det som udgangspunkt ikke længere muligt for folk, der har gennemført en videregående uddannelse, at blive optaget på en yderligere fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme eller lavere niveau. Det vil betyde, at en uddannet pædagog for eksempel ikke efterfølgende kan læse til sygeplejerske.

  Det er blå blok samt Socialdemokratiet, der står bag aftalen. De øvrige oppositionspartier har været voldsomt kritiske overfor uddannelsesloftet. Det samme har mange studerende, og der blev i slutningen af 2016 medvirket til underskriftsindsamlinger og deltaget i demonstrationer i protest mod loven.

 3. Nye dagpengeregler

  Et nyt og mere smidigt dagpengesystem er trådt i kraft. Ændringerne betyder blandt andet, at man fremover kan forlænge sin dagpengeperiode ved at tage småjob og vikariater.

  - Hvis man tager småjob, så får man nogle bedre vilkår for de dagpenge, man optjener. Det sker for at give mere fleksible vilkår til dem, der gerne vil have en tilknytning til arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Ritzau.

  Du kan læse mere om de nye dagpengeregler her.

 4. Tænkepause på kviklån

  Har du brug for et lån? Så sov lige på det et par gange før du endeligt beslutter dig.

  Tusindvis af danskere har via internettet eller på sms optaget de såkaldte kviklån til forbrugsgoder. Med en ny lov indfører Folketinget en 48 timers tænkepause for folk, der fremadrettet ønsker at benytte sig af de hurtige lån.

  - Det er et lille skridt i den rigtige retning, har seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk sagt til Ritzau.

  Kviklån kan ifølge Morten Bruun Pedersen føre kunderne ud på et økonomisk skråplan.

  - Vi ser i vores rådgivning, at de gældsatte typisk starter med de her lån. Når de så skal betale, har de ikke pengene og optager et nyt lån. Så har vi en gældsspiral, hvor de har lån her og der og alle vegne.