OVERBLIK: Sådan fungerer det nye dagpengesystem

Fra 2. januar kan man bruge opsparede arbejdstimer til at forlænge sin dagpengeperiode.
En række ændringer af dagpengesystemet træder i kraft i løbet af 2017.
Ændringerne betyder blandt andet, at man fremover kan forlænge sin dagpengeperiode ved at tage småjob og vikariater.
Her er et overblik over det nye dagpengesystem:
* De nye regler giver mulighed for at opspare arbejdstimer og forlænge dagpengeperioden med op til et års ekstra dagpenge.
* Allerede nu tæller hver time, man arbejder, med i ens opsparing og giver ret til to timers forlængelse af dagpengeperioden. Også småjob eller job i kortere perioder vil forbedre ens dagpengesituation.
* Fra 2. januar kan man bruge sine opsparede timer til at forlænge sin dagpengeperiode eller til at optjene en ny toårig dagpengeperiode.
* Frem til 1. juli 2017 skal man have mindst 9,3 arbejdstimer i alt for at kunne forlænge sin dagpengeperiode. Det krav bortfalder 1. juli 2017.
* Dagpengeperioden er to år med mulighed for forlængelse.
* Hver gang man har været ledig i en fire-måneders periode, vil der fra 1. juli 2017 være en karensdag. Det er en nedsættelse af dine dagpenge, som svarer til værdien af 1 dags dagpenge. Man undgår en karensdag, hvis man arbejder mere end 148 timer inden for fire-måneders perioden.
* Man kan i højere grad selv påvirke, hvornår ens dagpenge udløber. Det gør man ved at tage arbejde, når man kan, og dermed spare op til en forlængelse eller en ny dagpengeperiode.
* Ens dagpenge afregnes fra 1. juli 2017 i timer. Det betyder, at man kun bruger af sine dagpenge for de timer, man reelt får udbetalt.
* Fra 1. juli 2017 har man op til halvandet år til at bruge sine optjente dagpenge, efter at den toårige dagpengeperiode er udløbet.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet