Politik

Løkke efter Trump og Brexit: Vi kan ikke bygge mure mod verden – så ender vi med at lukke os selv inde

Statsministeren opfordrer danskerne til ikke at frygte fremtiden. Og han advarer mod ’lette løsninger’ på tidens store udfordringer.

Tro ikke på dem, der påstår, at de kan løse den moderne verdens udfordringer ved at bygge mure og melde sig ud af det internationale samarbejde.

Sådan lød det gennemgående budskab fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han søndag aften holdt sin nytårstale fra Statsministeriet. En tale, der kommer i kølvandet på et særdeles begivenhedsrigt politisk år - både i Danmark og i resten af den vestlige verden.

Luk ørerne, når nogen siger, at ”alting var bedre i gamle dage” – det var det ikke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

- Alle skal have et håb for fremtiden. For hvis mange føler, at mulighederne er få - og for de få. Så kan nogle fristes til lette løsninger. For lette løsninger. Som at stoppe udviklingen. Standse den nye teknologi ved grænsen. Det kan man jo ikke, lød det fra Løkke, der fortsatte:

- Vi kan heller ikke holde på job herhjemme ved at bremse for handel med udlandet. Og vi kan ikke trylle flygtningestrømme eller terrortruslen væk ved at melde os ud af det europæiske og internationale samarbejde, som skal løse problemerne. Vi kan ikke bygge mure mod verden. For så ender vi med at lukke os selv inde.

Trump og Brexit

Det er svært ikke at tolke Løkkes budskab som en kommentar til en række opsigtsvækkende politiske begivenheder, der har præget 2016. I sommer besluttede et flertal af de britiske vælgere, at Storbritannien skal forlade EU. Og i november valgte amerikanerne højst overraskende den kontroversielle Donald Trump til præsident – efter at Trump blandt andet havde lovet at ville bygge en mur på grænsen til Mexico for at holde immigranter ude, trække USA ud af frihandelsaftaler og straffe virksomheder, der vil flytte arbejdspladser ud af landet.

Lars Løkke Rasmussen opfordrede til at gribe de muligheder, globaliseringen tilbyder, fremfor at forsøge at bremse udviklingen.

- Vi skal gå forlæns ind i fremtiden. Tage den i vores egne hænder. Forme den. Sætte os mål for, hvad vi vil, sagde han.

Lars Løkke Rasmussen havde forud for talen på Facebook efterlyst indspark fra vælgerne. Og ét af de indspark brugte han aktivt i sin tale:

- Hverken robotter eller computere ændrer på, hvem vi er som mennesker. Og det er også mit budskab til Victoria, som er en af de mange, som tog imod min opfordring om at give et godt råd til årets nytårstale. Hun skrev: ”Jeg kunne virkelig godt tænke mig at høre lidt om, hvordan unge ikke skal frygte fremtiden.” Mit svar til Victoria og alle andre unge er: Luk ørerne, når nogen siger, at ”alting var bedre i gamle dage” – det var det ikke. Husk fortiden, men grib fremtiden. Den er jeres.