Langballe: Fem ting du skal holde øje med i Løkkes nytårstale

Efter et særdeles begivenhedsrigt politisk år - både i Danmark og i resten af den vestlige verden - holder Løkke klokken 18 sin nytårstale.

Det var den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning, der 1. januar 1940 for første gang holdt nytårstale til danskerne. Siden da har det været en fast tilbagevendende begivenhed, at den til enhver tid siddende danske regeringsleder benytter årets første dag til at tale direkte til de danske vælgere.

I år sendes statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale klokken 18, og du kan se den LIVE i toppen af denne artikel eller på TV 2 NEWS.

- Nytårstalen er jo en balancegang for en statsminister, forklarer TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

- For på den ene side skal den jo handle om politik, men på den anden side er der er en grænse for hvor partipolitisk, en statsminister kan være ved netop denne begivenhed. Han skal finde en balance, hvor statsministeren på den ene side siger, hvad han og hans regering gerne vil, men hvor han samtidig benytter lejligheden til at tale til hele befolkningen og forsøge at samle og ikke splitte danskerne.

2016 blev et særdeles begivenhedsrigt år i dansk politik, hvor det dramatiske højdepunkt var dannelsen af en helt ny regering i efteråret.

Anders Langballe vil især holde øje med disse fem emner under Løkkes tale her til aften:

Ny 2025-plan

- Hvad vil den her nye regering egentlig med regeringsmagten og hvilken retning vil de føre Danmark i på lidt længere sigt? Den hidtidige 2025-plan, som Løkke fremlagde i efteråret, blev lagt i graven i forbindelse med Venstre-regeringens afgang. Nu skal der laves en ny, og her bliver det interessant, om Løkke bliver lidt mere konkret. Der er nogle overordnede mål i regeringsgrundlaget, men hvad er det egentligt mere konkret, der ligger i den nye regerings kommende store plan? Her vil jeg lytte godt efter, siger Anders Langballe.

Politisk opbrud i den vestlige verden

- 2016 har været et år, der på den udenrigspolitiske scene har været meget voldsomt. Vi har set store politiske omvæltninger i blandt andet USA, hvor Trump som bekendt overraskende vandt. Med Brexit-afstemningen i Storbritannien. Og også i 2017 kan der være store omvæltninger på vej - eksempelvis ved det kommende valg i Frankrig, hvor Marine Le Pen kan gå hen og vinde. Der bliver i det hele taget vendt op og ned på det klassiske politiske billede i den vestlige verden i øjeblikket. Jeg vil lytte nøje efter, om og hvordan Løkke vil forholde sig til de omvæltninger, siger Anders Langballe.

… og politisk opbrud herhjemme

- I forlængelse af de store omvæltninger i udlandet vil jeg også lytte nøje efter, om Løkke forholder sig til den udvikling, der er i gang i dansk politik. Hvor de gamle partier er under pres, mens nye partier som Alternativet, Nye Borgerlige - og for så vidt også Enhedslisten og Dansk Folkeparti - vokser i styrke. Hvordan vil Løkkes nye regering egentlig håndtere den udvikling og modstanden mod det etablerede, som har taget til i styrke de seneste år?

Løkkes Facebook-brug

- Løkke lægger meget vægt på, at han vil lytte til danskerne og bruge de sociale medier til at komme i kontakt med folk rundt omkring i landet. For få dage siden opfordrede han blandt andet vælgerne til at komme med indspark til nytårstalen på Facebook. Det bliver interessant at se, om han tydeligt vil bruge de indspark i talen, og hvordan? Ingen dansk statsminister har brugt sociale medier i det omfang, som han gør.

Forslag til nytårstalen? Nytåret nærmer sig, så det er på høje tid at gå i gang med at skrive nytårstalen. I år sendes...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Thursday, December 29, 2016

Utryghed og terrorfrygt

- Og så bliver det naturligvis interessant at høre, hvordan Løkke kommer til at tale om den utrygge situation og omfattende terrorfrygt, der hersker i Europa i øjeblikket. I løbet af 2016 så vi jo en lang række terrorangreb, senest i nat i Istanbul med angrebet på en natklub. For mindre end en måned siden var det i Berlin, siger Anders Langballe.

Du kan se statsministerens nytårstale direkte her på TV2.dk klokken 18.