Langballe: Fem ting du skal holde √łje med i L√łkkes nyt√•rstale

Efter et s√¶rdeles begivenhedsrigt politisk √•r - b√•de i Danmark og i resten af den vestlige verden - holder L√łkke klokken 18 sin nyt√•rstale.

Det var den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning, der 1. januar 1940 for f√łrste gang holdt nyt√•rstale til danskerne. Siden da har det v√¶ret en fast tilbagevendende begivenhed, at den til enhver tid siddende danske regeringsleder benytter √•rets f√łrste dag til at tale direkte til de danske v√¶lgere.

I √•r sendes statsminister Lars L√łkke Rasmussens nyt√•rstale klokken 18, og du kan se den LIVE i toppen af denne artikel eller p√• TV 2 NEWS.

- Nyt√•rstalen er jo en balancegang for en statsminister, forklarer TV 2s politiske redakt√łr Anders Langballe.

- For p√• den ene side skal den jo handle om politik, men p√• den anden side er der er en gr√¶nse for hvor partipolitisk, en statsminister kan v√¶re ved netop denne begivenhed. Han skal finde en balance, hvor statsministeren p√• den ene side siger, hvad han og hans regering gerne vil, men hvor han samtidig benytter lejligheden til at tale til hele befolkningen og fors√łge at samle og ikke splitte danskerne.

2016¬†blev et s√¶rdeles begivenhedsrigt √•r i dansk politik,¬†hvor det dramatiske h√łjdepunkt var dannelsen af en helt ny regering i efter√•ret.

Anders Langballe vil is√¶r holde √łje med disse fem emner under L√łkkes tale her til aften:

Ny 2025-plan

- Hvad vil den her nye regering egentlig med regeringsmagten og hvilken retning vil de f√łre Danmark i p√• lidt l√¶ngere sigt? Den hidtidige 2025-plan, som L√łkke fremlagde i efter√•ret,¬†blev lagt i graven i forbindelse med Venstre-regeringens afgang. Nu skal der laves en ny, og her bliver det interessant, om L√łkke bliver lidt mere konkret. Der er nogle overordnede m√•l i regeringsgrundlaget, men hvad er det egentligt mere konkret, der ligger i den nye regerings kommende store plan? Her vil jeg lytte godt efter, siger Anders Langballe.

Politisk opbrud i den vestlige verden

- 2016 har v√¶ret et √•r, der p√• den udenrigspolitiske scene har v√¶ret meget voldsomt. Vi har set store politiske omv√¶ltninger i blandt andet USA, hvor Trump som bekendt overraskende vandt. Med Brexit-afstemningen i Storbritannien. Og ogs√• i 2017 kan der v√¶re store omv√¶ltninger p√• vej -¬†eksempelvis ved det kommende valg i Frankrig, hvor Marine Le Pen kan g√• hen og vinde.¬†Der bliver i det hele taget vendt op og ned p√• det klassiske politiske billede i den vestlige verden i √łjeblikket. Jeg vil lytte n√łje efter, om og hvordan L√łkke vil forholde sig til de omv√¶ltninger, siger Anders Langballe.

… og politisk opbrud herhjemme

- I forl√¶ngelse af de store omv√¶ltninger i udlandet vil jeg ogs√• lytte n√łje efter, om L√łkke forholder sig til den udvikling, der er i gang i dansk politik.¬†Hvor de gamle partier er under pres, mens nye partier som Alternativet, Nye Borgerlige - og for s√• vidt ogs√• Enhedslisten og Dansk Folkeparti - vokser i styrke. Hvordan vil L√łkkes nye regering egentlig h√•ndtere den udvikling og modstanden mod det etablerede, som har taget til i styrke de seneste √•r?

L√łkkes Facebook-brug

- L√łkke¬†l√¶gger meget v√¶gt p√•, at han vil lytte til danskerne og bruge de sociale medier til at komme i kontakt med folk rundt omkring i landet. For f√• dage siden opfordrede han blandt andet v√¶lgerne til at komme med indspark til nyt√•rstalen p√• Facebook. Det bliver interessant at se, om han tydeligt vil bruge de indspark i talen, og hvordan? Ingen dansk statsminister har brugt sociale medier i det omfang, som han g√łr.

Forslag til nyt√•rstalen? Nyt√•ret n√¶rmer sig, s√• det er p√• h√łje tid at g√• i gang med at skrive nyt√•rstalen. I √•r sendes...

Posted by Lars L√łkke Rasmussen on Thursday, December 29, 2016

Utryghed og terrorfrygt

- Og s√• bliver det naturligvis interessant at h√łre, hvordan L√łkke kommer til at tale om den utrygge situation og omfattende terrorfrygt, der hersker i Europa i √łjeblikket. I l√łbet af 2016 s√• vi jo en lang r√¶kke terrorangreb, senest i nat i Istanbul med angrebet p√• en natklub.¬†For mindre end en m√•ned siden var det i Berlin, siger Anders Langballe.

Du kan se statsministerens nytårstale direkte her på TV2.dk klokken 18.