Politik

Henning Christophersen er død

Den tidligere partiformand og minister blev 77 år.

Tidligere Venstre-formand, udenrigsminister, finansminister og dansk EU-kommissær Henning Christophersen er død. Han blev 77 år gammel.

Han var årsagen til, at politik blev min skæbne. Og Venstre mit parti

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Det oplyser EU-kommissionens vicegeneraldirektør Jens Nymand Christensen, der var ven med Christophersen, til Ritzau på vegne af familien.

- Henning Christophersen blev indlagt på et hospital i Bruxelles i begyndelsen af december og fik det efter behandling tydeligt bedre, lyder det fra Jens Nymand Christensen.

- Men op under jul forværredes hans situation igen, og han sov stille ind lørdag eftermiddag omgivet af sine tre børn.

Henning Christophersen havde en lang karriere i toppen af dansk politik. Fra 1978-1984 var han formand for Venstre, og han var Danmarks udenrigsminister fra 1978-1979. I den såkaldte firekløverregering under ledelse af Konservative Poul Schlüther var Henning Christophersen finansminister, indtil han i 1984 forlod dansk politik for at blive Danmarks EU-kommissær og næstformand for Europa-Kommissionen. Han var uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1965.

Løkke: Henning var opvakt, engageret og enormt hyggelig

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtaler i en pressemeddelelse, at den tidligere Venstre-formand var selve årsagen til, at Løkke som ung blev politisk engageret i Venstre: 

- Henning Christophersen var formand for Venstre dengang, jeg var ung, og han var årsagen til, at politik blev min skæbne. Og Venstre mit parti. For Henning Christophersen ragede op i det politiske landskab. Han besad en helt enorm viden om samfundsforhold i almindelighed og økonomi i særdeleshed. Når Henning talte, blev der lyttet, udtaler Løkke og fortsætter: 

- Jeg har også selv for nylig trukket på Henning Christophersens enorme indsigt. I november mødtes jeg med den danske europæer til en kop kaffe på Marienborg. Som altid var Henning opvakt, engageret og enormt hyggelig at være i stue med. Det blev til en god snak om det Europa, som Henning Christophersens hjerte bankede for til det sidste.

På sociale medier har en lang række politikere reageret på dødsfaldet. Her er et udpluk: