Politik

Thulesen afviser regeringens plan for et rigere Danmark: Vil ikke være slave af et tal

Regeringen har lagt op til et stort velstandsløft af samfundet, men Dansk Folkeparti mener, at det kræver for "krasbørstige" reformer at indfri det.

Som et helt centralt punkt i sit grundlag har regeringen meldt ud, at velstandsniveauet skal løftes med 80 milliarder frem mod 2025.

Men ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er det en dårlig idé at opstille et så konkret og ambitiøst mål.

Det siger han i et længere nytårsinterview med TV 2.

- Jeg deler en ambition om at gøre Danmark rigere, men jeg synes ikke, man skal være slave af sådan et tal. Det der sker, når man sætter sådan et tal op, er, at man så bliver tvunget til - hvis man selv skal prøve at leve op til det - at komme med nogle udspil, der er meget krasbørstige, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

En dårlige idé at hæve pensionsalderen

Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har i regeringsgrundlaget lagt op til ændringer af pensionssystemet.

Der er endnu ikke meldt helt konkrete forslag ud, men i regeringsgrundlaget står der, at udganspunktet for den nye 2025-plan, der præsenteres i foråret, vil være en politik, der øger arbejdsudbuddet med 55.000-60.000 personer.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl bliver regeringen nødt til at være "brutal" i forhold til pensionsalderen, hvis den vil indfrie sin målsætning om et velstandsløft på 80 milliarder.

Det mener han er den forkerte vej at gå og foretrækker i stedet for store reformer at tage det mere "gelinde" og "år for år".

- Jeg synes ikke, det er en god idé at hæve pensionsalderen. Man skal huske, at alle dem, der tjener rigtig godt, sådan set kan gå på pension, når de vil, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han mener, at en hævet folkepensionsalder vil ramme hårdest hos dem, der tjener mindst.

- Og jeg synes, det er noget skævt i, at vi nu skal ramme dem igen, tilføjer Kristian Thulesen Dahl.

Folkepensionsalderen blev senest ændret – med stemmer fra blandt andet Dansk Folkeparti – i december 2015. Her kan du se, hvornår du kan gå på pension.

Vil ikke være ultimativ som med topskatten

Spørgsmålet om at fastholde folkepensionsalderen er dog ikke så vigtigt for Dansk Folkeparti, at Kristian Thulesen Dahl vil stille det som ultimativt krav.

I efteråret brød DF-formanden ellers sit eget princip om ikke at stille ultimative krav. Det skete i forbindelse med forhandlingerne om den tidligere 2025-plan, hvor han meldte ud, at Dansk Folkeparti ikke ville stemme for en aftale, hvor Liberal Alliances krav om en topskattelettelse for alle på fem procentpoint blev imødekommet.

Men selvom det i efteråret lykkedes at forpurre Anders Samuelsens krav om topskattelettelser, har Kristian Thulesen Dahl ikke tænkt sig igen at være ultimativ, inden forhandlingerne går i gang.

- Vi kommer som udgangspunkt til forhandlinger uden ultimative krav, men vi kommer med en klar politisk linje, og det betyder, at danskerne kan måle og veje os.

Det er svært ikke at få indtrykket af, at jeres modstand mod topskat i år var vigtigere for jer end jeres modstand mod at hæve pensionsalderen, når I ikke er lige så faste i kødet denne her gang?

- Det kan man bare ikke konkludere. Der var en helt speciel situation omkring topskatten, hvor Liberal Alliance havde gjort det til et regeringsanliggende og sagt, at hvis ikke de fik deres politik igennem på en bestemt måde, så ville de vælte regeringen.

- Så i stedet for at have tre måneder, hvor vi bare kiggede på hinanden, så synes vi lige så godt, vi kunne konkludere med det samme, siger Kristian Thulesen Dahl om årsagen til efterårets ultimative krav.

Se interviewet med Kristian Thulesen Dahl i fuld længde på TV 2 News 30. december klokken 10.3016.30, 19.22 og 22.30. Du kan også se det på TV 2 Play.