Holger K: Vi er selv skyld i den øgede terrortrussel

Ved ikke at støtte de demokratiske oprørere i Syrien med våben har Danmark været med til at øge truslen mod Vesten, siger SF's Holger K. Nielsen.

Danmark har et medansvar for, at terrortruslen fra islamister mod den vestlige verden er blevet øget.

Det mener SF’s udenrigsordfører, Holger K. Nielsen.

I et længere nytårsinterview med TV 2 siger den forhenværende udenrigsminister, at det var en fejl, at Danmark ikke i begyndelsen af den syriske borgerkrig gik ind og forsynede de moderater kræfter i oppositionen med våben.

- Der er ingen tvivl om, at vi har fejlvurderet nogle ting fra Vestens side. Vi har også manglet at træffe nogle beslutninger. Jeg tror for eksempel, at vi burde have været mere positive over for at sende våben til oprørerne, siger Holger K. Nielsen til TV 2.

Har tidligere afvist at give våben

Hans eget parti – med daværende udenrigsminister Villy Søvndal i front – var ellers i 2013 med til at bestemme, at Danmark ikke skulle forsyne oprørerne med våben. En beslutning, Holger K. Nielsen den gang bakkede op om, men som han nu kalder en fejl.

- Det betød, at de moderate oprørere, som vi støttede i ord, var helt forsvarsløse, da Assad lod bomberne regne ned over dem, siger han.

Udmeldingen fra SF’s tidligere formand kommer på omtrent samme tid, som den syriske millionby Aleppo bliver evakueret.

Præsident Bashar al-Assads styrker har erobret byen efter hårde kampe mod oprørere, der tæller langt flere islamister og langt færre moderate end for få år tilbage.

Ifølge Holger K. Nielsen har Bashar al-Assad gået målrettet efter først og fremmest at udslette de moderate oprører støttet af Vesten.

Assads ”sataniske strategi”, som Holger K. Nielsen kalder den, har ifølge SF’s udenrigsordfører givet plads til en række islamistiske grupper. Og dermed har Danmarks tilbageholdenhed og manglende levering af våben til de demokratiske kræfter været med til at øge truslen mod os selv, siger han.

- Det tror jeg da bestemt, vi har, og det har også en smule at gøre med, at de der radikale grupperinger jo ikke opstår af ingenting. De opstår jo, fordi de opererer et sted, hvor de kan rekruttere folk, hvor der er tomrum, og hvor der er nogle problemer, siger Holger K. Nielsen.

Vi støttede den demokratiske opposition i ord, men så snart der var brug for handling, så var vi der ikke. Kan man bebrejde dem, at de så ser en anden vej?

- Det kan man måske sige, at det kan man ikke bebrejde dem, nej. Man kan så sige, at der var ikke mulighed for, at vi selv kunne gå ind militært, men vi kunne godt have givet dem lidt mere støtte gennem våben, så de kunne forsvare sig selv lidt bedre, siger Holger K. Nielsen.

Kritiserer Obama for Syrien-indsats

Han mener desuden, at det også var en fejl, at Barack Obama truede med at gribe ind med militær magt, hvis Bashar al-Assad anvendte kemiske våben.

En trussel som ikke blev ført ud i livet, selvom den syriske regeringshær ifølge blandt andre FN har brugt kemiske våben i borgerkrigen.

-  Man må aldrig opstille røde linjer, hvis man ikke er villig til at gå linen ud, og det tror jeg ikke, han var på noget tidspunkt, siger Holger K. Nielsen om den snart afgående amerikanske præsident, som han ikke mener får et godt eftermæle målt på håndteringen af konflikten i Syrien.

- Russerne opfattede det her som et svaghedstegn, og det betød så, at russerne følte, at nu kunne de gå ind 100 procent i Syrien, og det gjorde de så efterfølgende politisk og militært.

Se interviewet med Holger K. Nielsen i fuld længde på TV 2 News 26. december klokken 10.30, 16.30, 19.22 og 22.30. Du kan også se det på TV 2 Play.