Politik

Støjberg efter Berlin-angreb: Afviste asylansøgere skal frihedsberøves

Integrationsminister Inger Støjberg er villig til at stramme reglerne for afviste asylansøgere - de skal blandt andet kunne frihedsberøves.

Asylansøgere, som er blevet afvist i Danmark, skal ikke have et valg om, hvor de vil opholde sig, når de venter på at blive sendt tilbage til deres hjemland.

Det udtaler Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til TV 2 i kølvandet på terrorangrebet i Berlin, hvor den hovedmistænkte, den 24-årige tuneser Anis Amri, var afvist asylansøger i Tyskland.

Ministeren ønsker, at der skal "være helt styr på", hvor de afviste asylansøgere er - og det kræver, at asylansøgernes skal have indskrænket deres ret til at bevæge sig frit rundt, så de kun er på de danske udrejsecentre inden hjemsendelse.  

- Det er mennesker, der ikke har ret til at være her. De skal udsendes, og det skal de hurtigst muligt, siger Inger Støjberg til TV 2. 

Asylansøgere skal ikke kunne forsvinde

Inger Støjberg foreslår, at afviste asylansøgere skal sendes direkte til et udrejsecenter som Kærshovedgård i Ikast, hvor de så skal opholde sig, til de kan sendes hjem eller frivilligt rejser fra landet. 

- I fremtiden bliver det ikke et tilbud om at opholde sig bestemte steder. Man skal opholde sig et bestemt sted. Vi er simpelthen nødt til at have styr på dem. 

Hun siger, at den nuværende procedure også giver mulighed for frihedsberøvelse af afviste asylansøgere, hvis deres hjemsendelse ligge i en meget nær fremtid, og myndighederne vil være sikre på, at den afviste asylansøger ikke forsvinder fra udrejsecentret. Det kom frem i sommeren 2016, at flere asylansøgere var forsvundet fra udrejsecentret i Ikast og levede under jorden.  

Men ministeren er villig til at stramme reglerne yderligere: 

- Jeg er villig til at gå så langt, som vi overhovedet kan inden for internationale konventioner og grundloven, når det handler om frihedsberøvelse af asylansøgere, siger Inger Støjberg.

DF frygter for sikkerheden

Samme holdning deler udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti Martin Henriksen, der lørdag udtalte sig om sagen til TV 2.

Han drager paralleller til Anis Amri i Tyskland og mener, at de afviste asylansøgere er en sikkerhedsrisiko i Danmark, når deres asylsag er afvist.   

- Vi mener, at når folk har fået afslag på deres ansøgning, skal de rejse ud. Det nytter ikke noget, at folk, der ikke må være her, render frit rundt, siger Martin Henriksen.