Politik

Trods ny regering: Blå blok er stadig bagud

Et turbulent 2016 i dansk politik er snart gået, og på trods af en nyligt indgået finanslov og udvidelse af regeringen er blå blok fortsat bagud.

Året er snart gået uden de store udsving i de politiske meningsmålinger. Rød blok har ligget stabilt foran blå blok siden folketingsvalget. Intet har rokket nævneværdigt ved den fastlåste politiske situation, der ser ud til at følge med ind i det nye år. Siden valget er rød blok gået 5,8 procentpoint frem – og blå blok altså tilsvarende tilbage.

Kort efter valget i 2015 tog rød blok føringen fra blå blok - og situationen har ikke ændret sig stort siden - hverken til den ene eller den andens fordel. Og det på trods af både skandaler og sejre. Vi tager et kig på det år, der er gået. Og de begivenheder, der har cementeret rød bloks føring foran blå.

Gylle-gate

I februar måtte fødevareminister Eva Kjer Hansen trække sig fra posten, da de Konservative ikke længere havde tillid til ministeren. En række eksperter kritiserede ministeren for at have overdrevet de grønne effekter af landbrugspakken, og de Konservative mente, at hun havde misinformeret Folketinget. De Konservative trak deres støtte til ministeren, og selv om statsminister Løkke nægtede at fyre hende, endte hun med selv at gå.

Rod i bilagene

En anden begivenhed i 2016, der formentlig har hjulpet rød blok med at bevare forspringet, var Dansk Folkepartis EU-skandale. Ekstra Bladet afslørede, at Dansk Folkepartis MEP Morten Messerschmidt uberettiget havde brugt EU-støttekroner på blandt andet medietræning og partiets sommergruppemøder. 

Hvor Dansk Folkeparti tidligere har stået for at hive mange, nye stemmer ind til blå blok, er det ikke længere her, regeringen kan regne med at få de stemmer ind, der skal sikre magten. I oktober kom en af partiets til dato værste meningsmålinger: 15,9 procent af stemmerne. Siden valget, hvor partiet fik 21,1 procent af stemmerne, har de altså sagt farvel til hver fjerde vælger.

Ny regering

Modgang og besvær i blå blok skal vendes til medgang og mere sammenhold - ved Venstres landsmøde i november annoncerede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han ville danne ny regering med de Konservative og Liberal Alliance.

På den måde kom man ud af kniben med Liberal Alliances krav om lettelse i topskatten - og Dansk Folkepartis modstand mod det samme. Men det nye samarbejde i blå blok har, indtil videre, altså ikke kastet et stort ryk opad i meningsmålingerne af sig. 

Ved at invitere Konservative og Liberal Alliance i regering har Lars Løkke reddet sig ud af potentiel mistillid og en stor knibe.