Politik

Uelsket lov stopper ny uddannelse for 1500 studerende

Folketinget lukker for, at man kan læse videre på samme eller lavere niveau. Gevinsten skal gå til dagpenge.

Begrænsning af dobbeltuddannelse eller et uddannelsesloft.

Kært barn har mange navne, og det samme kan siges om en noget ukær lov, der bliver vedtaget i Folketinget mandag.

For mens fortalerne vil "begrænse dobbeltuddannelse" for at skaffe penge til større sikkerhed for dagpengemodtagere, så taler modstanderne om et "loft" over viden og tanker.

Gevinst på 300 millioner kroner årligt

Og selv om loven har komfortabelt flertal med opbakning fra Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og regeringen, så er det ikke ligefrem entusiasme, politikerne forsvarer den med.

- Nogle gange laver vi noget lovgivning, hvor vi må sige, at hvis vi havde alle penge i hele verden, så var det nok ikke her, vi var startet med at lave begrænsninger, siger Christine Antorini (S).

- Men når vi ikke har alverdens penge, synes vi, at det er rimeligt.

Ved at indskrænke muligheden for at tage flere uddannelser på samme niveau, kan politikerne på sigt finde 300 millioner kroner årligt.

Pind: Udtryk for politisk prioritering

De penge skal bruges i dagpengesystemet for at sikre, at færre løber tør for dagpenge.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) mener, at der er valgt "den mindst ringe" finansieringsmulighed.

- Jeg synes, det kan forsvares. Man må tage det som det, det er: Udtryk for en politisk prioritering, sagde han, da Folketinget debatterede forslaget fredag.

Konkret betyder det, at man ikke kan begynde på en ny uddannelse på samme eller lavere niveau end den, man i forvejen har gennemført.

R stærkt imod ny lov

I 2014 begyndte 2200 mennesker på en ny uddannelse, der ville have været omfattet af den nye lov.

Regeringen forventer, at omkring 30 procent vil få dispensation til at begynde alligevel. Enten af helbredsmæssige årsager eller fordi deres første uddannelse er forældet. Derfor forventes loven at ramme i omegnen af 1500 personer årligt.

De Radikale er stærkt imod den nye lov. Partiet har foreslået at udsætte den et år. Men det forslag er blevet nedstemt.

- Der er tale om nogle tusinde mennesker, som flytter sig for at få bedre muligheder i fremtiden, siger uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

- Det er sådan set det, vi beder mennesker om i alle mulige andre sammenhænge, siger hun om de mennesker, der ønsker at tage en ny uddannelse.

Lovforslaget mod dobbeltuddannelse er langt fra det eneste på dagsordenen på det sidste møde i folketingssalen inden jul. Hele 28 lovforslag og flere andre sager skal behandles.