Politik

Politiker koster fem millioner om året: Det er et rimeligt beløb

Medlemmer af EU-Parlamentet modtager knap fem millioner årligt i gage, diæter og til aflønning af ansatte.

EU-parlamentarikernes lønninger, diæter og kontorpenge ligger på et rimeligt niveau, som reglerne er i dag.

Det mener parlamentariker Rikke Karlsson, der blev løsgænger, da hun brød med Dansk Folkeparti sidste år.

- Jeg har ikke udgifter, hvor jeg kan sige; "hold da op, det er godt nok ekstravagant." Pengene er blevet brugt med rimelighed, og det er selvfølgelig op til andre at vurdere, om de synes det, men jeg har valgt at være åben, siger hun.

Politiker modtager årligt fem millioner

Debatten er blusset op på ny, efter at parlamentsmedlem Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU, har lagt alle sine papirer frem for Berlingske.

Ifølge Berlingskes gennemgang modtager Rina Ronja Kari hvert år op mod fem millioner kroner til sit arbejde i parlamentet. I alt har parlamentet 751 medlemmer.

Blandt de mindre poster er 32.000 kroner i såkaldte blyantspenge hver måned til at drive kontor i Danmark. Ligesom mange andre poster skal de ikke dokumenteres.

- Reglerne for brug af de penge er så brede, at man næsten stort set kan bruge dem til, hvad man vil. Man kan også bruge dem til kunst på væggene på sit kontor.

Karlsson: Rimeligt prisniveau

- Det har jeg ikke gjort, men jeg har da købt nogle billeder, som ikke var særlig dyre, siger Rikke Karlsson, som forsikrer, at hun bruger pengene på det, der er hensigten med dem.

Alligevel mener hun, at niveauet for blyantspenge er rimeligt og minder om, at det er op til hvert enkelt medlems samvittighed at bruge pengene ordentligt.

Udgifterne til Rina Ronja Kari dækker over blandt andet en årlig gage på 735.000 kroner samt 700.000 skattefri kroner i diæter og rejsetilskud.

Derudover får hun små to millioner kroner til at ansætte medarbejdere. Hun kan også kan bruge en million på at promovere sit arbejde i EU.