Løkke tror ikke én uddannelse er nok – men forsvarer alligevel udskældt lov

Samme dag som regeringens uddannelsesloft vedtages, vurderer statsministeren, at man ikke vil kunne klare sig med én uddannelse i fremtiden.

For at kunne klare sig på fremtidens hastigt udviklende arbejdsmarked bliver det næppe nok blot at have taget en enkelt uddannelse. 

Sådan lyder det mandag eftermiddag fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at han har afholdt møde med eksperter og virksomheder om fremtidens arbejdsmarked.

- Én ting, der er klart, er at forandring er det eneste konstante. Så dén der tanke om, at man får en given uddannelse, og så klarer man sig med den resten af livet, hører nok fortiden til, siger statsministeren.

Lovforslag mod dobbeltuddannelser

  • Som udgangspunkt skal det ikke længere være muligt for alle, der har gennemført en videregående uddannelse, at blive optaget på en yderligere fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme eller lavere niveau.
  • Det vil betyde, at en uddannet pædagog for eksempel ikke efterfølgende kan læse til sygeplejerske.
  • Det vil stadig være muligt at tage en dobbeltuddannelse, hvis der er en særlig efterspørgsel på området
  • Planen er, at forslaget skal træde i kraft efter årsskiftet
  • Det er regeringen, S og DF, der har indgået aftalen om et uddannelsesloft

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Ikke desto mindre har regeringen sammen med et flertal i Folketinget mandag vedtaget det stærkt omdiskuterede ”uddannelsesloft”, der har til formål at ”begrænse dobbeltuddannelse”. Et lovforslag, som har været voldsomt udskældt: Mere end 60.000 har skrevet under på en underskriftsindsamling mod loven, der har været afholdt demonstrationer, og rød blok - på nær Socialdemokratiet - har i voldsomme vendinger advaret mod uddannelsesloftet.

En rimelighedsbetragtning

Lars Løkke, I bliver kritiseret for at lave et uddannelsesloft, hvor man ikke kan få uddannelse nummer to på det offentliges regning. Går det ikke stik imod det, du siger, om at man løbende skal løfte sine kompetencer for at kunne finde et arbejde?

- Nej, det gør det ikke. Det er udtryk for en rimelighedsbetragtning, og at vi skal passe på pengene, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

Statsministeren afviser kritikken af uddannelsesloftet, der mandag er blevet vedtaget i Folketinget.

- Derfor siger vi, at hvis samfundet har givet dig én mellemlang uddannelse på professionshøjskole-niveau, så kan du uddanne dig opad i uddannelsespyramiden. Du kan også uddanne dig sidelæns, men så må du selv eller din arbejdsgiver betale. Og det er et udtryk for, at vi ønsker at placere de ekstra penge der, hvor de rækker længst. Og der er ingen tvivl om, at det er i forhold til de masser af mennesker, der i dag er på arbejdsmarkedet, og som får brug for at løfte deres kompetencer, mens de er der, for at kunne fastholde det arbejde, der måske skifter karakter i løbet af deres arbejdsliv.

Et flertal i Folketinget vedtog mandag uddannelsesloftet.

SF’s uddannelsesordfører Jacob Mark er bekymret for de konsekvenser uddannelsesloftet, som altså mandag blev endeligt vedtaget af Socialdemokraterne og partierne i blå blok, vil få:

- Jeg kommer lige oppe fra mit kontor, hvor jeg har haft en grædende studerende i røret. Hun er jordemor og vil rigtig gerne være læge i fremtiden. Men på grund af den her lov om dobbeltuddannelse kan hun ikke starte på en ny uddannelse. Og jeg synes bare man skal spørge sig selv: Vinder vi noget på det her? Det tror jeg ikke vi gør, siger han.