Politik

Vi skal blive klogere hele livet – det gælder også politikere

BLOG: En anerkendt amerikansk forsker i kvantefysik fik besøg af Folketingets uddannelsesudvalg i sidste uge på Københavns Universitet.

Han fortalte uddannelsesordførerne, at studerende bliver dygtigst, hvis man brænder for det man laver, og at man skal kunne blive klogere undervejs. Fordi det er svært at overskue verden som 17-årig, når man skal vælge uddannelse. 

Jeg synes, hans pointe er vigtig, i en tid, hvor de fleste partier er nærmest besatte af, at bordet skal fange for studerende. Man skal vælge rigtigt, vælge hurtigt, skynde sig at starte og skynde sig igennem. For enhver pris. Så man lynhurtigt kan blive en del af det berømmede ”arbejdsudbud”.

Senest har Venstre, Socialdemokratiet og DF fundet på dét, de kalder et ”loft over dobbeltuddannelse”. Altså at afskære muligheden for at tage en anden uddannelse på samme niveau.

Skal man lænkes til samme fag hele livet?

Men mennesker bliver klogere. Menneskers liv forandrer sig. Der kan være mange grunde til at skifte fag – som 20-, 30- eller 50-årig. Så hvorfor skal man være bundet til en uddannelse og et erhverv, man ikke er glad for – og måske heller ikke god til? Hele livet. Hvorfor må man ikke lære mere?

Som når ham pædagogen, der har arbejdet med udsatte unge i nogle år, får lyst til også at uddanne sig til socialrådgiver. Eller hende, der har taget en bachelor i HA Erhvervsret, får blod på tanden til at læse jura. Begge eksempler er almindelige kombinationer. Og ingen, absolut ingen, vinder på, at de død og helvede skal forhindres i det. 

Ikke engang statsbudgetterne – for de millioner man vil spare, kan koste den langt større værdi samfundet har af mennesker, der brænder for og er dygtige til deres arbejde.

Vi har brug for fleksibilitet. Både som mennesker og på arbejdsmarkedet, som er i konstant forandring. Det forstår de mange studerende, der i dag demonstrerer mod uddannelsesloftet. Ikke fordi de alle sammen bliver ramt nu, men fordi det der med at lære hele livet burde gælde os alle.

Også de politikere fra regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der lige nu nægter at blive klogere og droppe deres tossede forslag.