Politik

Ansvaret for skattesvindel for milliarder peger opad

Skatteministeriets top blev advaret om huller, der gjorde tyveri for milliarder muligt, viser nye oplysninger.

Hidtil er toppen af Skatteministeriet blevet friholdt i skandalen om svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner.

Men en stor del af ansvaret for Danmarks største skattetyveri kan ende med at blive placeret hos netop den øverste ledelse i ministeriet. Det skriver Politiken.

Departementschef var orienteret

Avisen har fået aktindsigt i dokumenter, som viser, at Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, løbende blev orienteret om faren for svindel.

Desuden viser aktindsigten, at en afdelingschef tæt på departementschefen - Andreas Berggreen - i 2014 fik ansvaret for at holde øje med, om hullerne i systemet blev lukket.

Hjælp fra udlandet

Alligevel blev tyveriet af adskillige milliarder kroner først opdaget, da udenlandske kilder advarede Skat om, at noget var galt.

Det lykkedes således svindlere at lænse statskassen for adskillige milliarder kroner ved at udnytte svagheder, som ifølge Politiken var kendte.

Departementschef afviser

I en kommentar til avisen skriver Jens Brøchner:

- Jeg kan ikke genkende billedet af, at jeg skulle have været advaret talrige gange. Hvis der havde været lamper, som blinkede, havde man jo grebet ind med det samme.

Advokatundersøgelse

Fredag enedes et flertal i Folketinget om, at der skal gennemføres en uvildig advokatundersøgelse af sagen. Undersøgelsen skal vurdere, "om og i hvilket omfang der er sket fejl og forsømmelser i Skat og Skatteministeriet".

BĂĄde Skats egne revisorer, Rigsrevisionen og Kammeradvokaten har tidligere gransket udbyttesagen. Men der er endnu ikke placeret et entydigt ansvar.

Undersøgelse er på tide

Den kommende advokatundersøgelse vil også sætte fokus på departementschef Jens Brøchner og hans højre hånd, afdelingschef Andreas Berggreen. Og det er på tide, mener skatteadvokat Torben Bagge.

Han er desuden lektor i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

- Jeg har hele tiden undret mig over, at der ikke har været ret meget fokus på departementet og de øverst ansvarlige embedsmænd, for her blev man jo orienteret om denne sag af systemets egne revisorer helt tilbage i 2010, siger Torben Bagge til Politiken.