Politik

Vi risikerer at blive gladere af at arbejde mindre

Det giver ingen mening, at vi har indrettet et samfund, hvor det er så svært at få plads til arbejdsliv og familie på samme tid.

Alt for mange børnefamilier er pressede.

Stressede børnefamilier er ved at gå midt over af travlhed og overarbejde. Vi vågner tidligt, skynder på vores børn, når de er lidt for langsomme til at tage tøj på, afleverer dem, tager på arbejde og knokler os selv til udmattelse, henter børnene lidt for sent, giver dem iPad’en, så vi kan få ro til at lave mad og putter dem i seng. Når dagen er gået, undrer vi os over, hvordan endnu en dag forsvandt så hurtigt.

Sådan behøver det ikke at være. Vi kan skabe et samfund, hvor der er bedre rammer at være børnefamilie i, og hvor der er bedre plads til vores børn. Det en fælles opgave.

Derfor har Enhedslisten i sidste uge præsenteret en model for, hvordan vi som samfund kan rykke i retning af en 30 timers arbejdsuge. Det giver alle, der har lyst og behov, en bedre mulighed for at vælge mere familieliv til.

En kortere arbejdsuge kan både gavne børn og forældre. Mange børn tilbringer det meste af dagen i en daginstitution. Nogle børn trives, mens andre børn er dødtrætte, når de bliver hentet. Derfor skal muligheden for, at familier kan vælge at have deres børn mere derhjemme, selvfølgelig være til stede.

Samtidig kan kortere arbejdstid betyde mindre trætte forældre og mindre dårlig samvittighed og ondt i maven. Bedre balance mellem arbejde og familie kan være med til at forebygge de mange stress-sygemeldinger, som præger arbejdsmarkedet nu. Samtidig kan en 30 timers arbejdsuge betyde, at vi har mere overskud, når vi er sammen med vores børn. Overskud til at lade børnene hjælpe til på deres egne præmisser, så det ikke gør noget, hvis det tager en halv time ekstra at skrælle kartofler og snitte gulerødder. Tid til en spontan tur i skoven tirsdag eftermiddag. I stedet for, at børnene for meget af tiden bliver parkeret passive bag en skærm, mens de voksne kæmper med at nå alt det andet, der skal nås.

Med andre ord skal vi som samfund skabe plads til de børn og de familier, som har brug for mere plads til livet uden for arbejdet for at få hverdagen til at hænge sammen. Det kan være med til at løse en lang række af de problemer, der præger vores samfund lige nu. Og hvem ved. Hvis vi arbejder mindre, risikerer vi måske endda at blive gladere.