Politik

Uro om Haarder-job 'giver dårligere stemning i Venstres gruppe'

Forløbet har hverken været kønt for Bertel Haarder, statsministeren eller Venstres folketingsgruppe, vurderer TV 2s politiske analytiker.

Udnævnelsen af Bertel Haarder som generalkonsul var et forsøg på, at give den 72-årige politiker en god afsked med dansk politik. Men nu ser det ud til, at det hele ender uden vindere.

Det vurderer TV 2s politiske analytiker Thomas Funding Therkildsen, efter Bertel Haarder torsdag meddelte, at han alligevel ikke vil være dansk generalkonsul i Flensborg, fordi jobbet er besat.

Mistede ministerpost

Bertel Haarder sagde ja til at blive generalkonsul, efter han i slutningen af november mistede sin plads på ministerholdet. Han skulle efter planen fortsætte i Folketinget indtil 1. september 2017, hvorefter han skulle overtage posten fra Henrik Becker-Christensen, der har stillingen i dag.

Men efter en periode med kritik fra grænselandet valgte Bertel Haarder torsdag at takke nej, og det efterlader et indtryk af et uskønt forløb, lyder det fra TV 2s politiske analytiker.

- Lars Løkke Rasmussen får ridser i lakken. Det her giver uro eller i hvert fald dårligere stemning i Venstres folketingsgruppe, og Bertel Haarder får ikke det ærefulde exit, som man måske gerne ville give ham. Tværtimod, siger Thomas Funding Therkildsen.

Han siger, at det havde været mere brutalt, hvis Bertel Haarder i første omgang var blevet pillet af holdet og sat ind i folketingsgruppen. Derfor kan udnævnelsen også ses som et forsøg på at gyde olie på vandet hos en folketingsgruppe, der blev lidt oprørt efter den regeringsrokade, hvor mange Venstre-folk måtte lade ministerlivet.

Hvis det har været formålet, tyder det dog ikke på, at Lars Løkke Rasmussen har haft succes.

- Når man kigger på det nu, havde det nok været en bedre løsning at cutte ham hårdt og brutalt i første omgang, siger Thomas Funding Therkildsen.

Utilfredshed i grænselandet

I den seneste tid har Flensborg Avis har bragt 15 læserbreve med kritiske reaktioner.

Chefredaktør Jørgen Møllekær forklarer til TV 2, at det ikke er Bertel Haarder, folk fortrinsvis er kritiske over for. Det er i stedet måden, den nuværende generalkonsul, Henrik Becker-Christensen, er blevet behandlet på.

Oven på nyheden om Bertel Haarders nej til jobbet fortalte Henrik Becker-Christensen til TV 2, at han er klar til at fortsætte i stillingen, men det får han ifølge Lars Løkke Rasmussen ikke lov til.

Statsministeren siger, at den nuværende generalkonsul, der har siddet på posten i 18 år, overgår til anden tjeneste i Udenrigsministeriet 1. september 2017.

Årsagen er ifølge Lars Løkke Rasmussen, at regeringen har et ønske om at få flere politikere til at tjene Danmark på den udenrigspolitiske scene. Derfor havde udnævnelsen af Bertel Haarder ikke noget at gøre med ham som person, men i stedet fordi hans profil passede til regeringens ønsker, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den udlægning er statsministeren nødt til at holde fast i, mener Thomas Funding Therkildsen.

- Han kan ikke gå tilbage til den nu snart tidligere generalkonsul. For det vil jo netop vise, at det her har handlet om Bertel Haarder hele vejen igennem, siger Thomas Funding Therkildsen.

Hos Dansk Folkeparti kalder sydslesvigordfører, Martin Henriksen, forløbet for rodet og uskønt. Nogenlunde samme melding kommer fra Socialdemokraternes Benny Engelbrecht, der betegner det som "utrolig dårligt politisk håndværk" fra Lars Løkke Rasmussens side. 

Dansk Folkepartis sydslesvigordfører, Martin Henriksen, om Bertel Haardes nej ti stillingen som generalkonsul.

Nuværende generalkonsul: Havde ikke set det komme

Den snart afgående generalkonsul Henrik Becker-Christensen siger til TV 2, at han gerne ville have fortsat, og at han forlader posten med vemod.

- Jeg havde ikke set det komme, skal vi ikke sige det sådan, siger Henrik Becker-Christensen.

Den nuværende generalkonsul Henrik Becker-Christensen fortæller sin version af forløbet.