Politik

Ministerium skal forklare manglende jobopslag i konsulsag

Udenrigsministeriet skal nu forklare fadæsen om stillingen som generalkonsul i Flensborg, som Bertel Haarder blev tilbudt, selvom  den nuværende generalkonsul, Henrik Becker-Christensen, gerne ville fortsætte. Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Folketingets Ombudsmand har bedt Udenrigsministeriet besvare klage over, hvorfor Haarder fik job uden opslag.

Udenrigsministeriet skal forklare, hvorfor det ikke opslog posten som generalkonsul i Flensborg. Folketingets Ombudsmand bad torsdag ministeriet besvare en klage fra advokat Just Justesen over det manglende offentlige opslag.

Det oplyser Folketingets Ombudsmand til Ritzau.

Det er fast praksis, at Ombudsmanden beder myndigheder kommentere det, der klages over.

Ombudsmanden kan efter §14 i loven om Folketingets Ombudsmand ikke behandle klager, før disse er behandlet af andre forvaltningsmyndigheder. Det er så fast praksis at bede de påklagede myndigheder kommentere klagen.

Løkke ville udskifte rost konsul

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gav posten til Bertel Haarder (V), der skulle afløse den nuværende generalkonsul, Henrik Becker-Christensen, som ellers gerne ville fortsætte.

Torsdag opgav Haarder imidlertid posten med den begrundelse, at han troede, der var tale om en nybesættelse af stillingen.

Samtidig er der i Flensborg kritiske røster mod at udskifte generalkonsulen, der roses for at have gjort et godt stykke arbejde.

Advokat: Det er et demokratisk problem

Til Flensborg Avis sagde advokat Just Justesen, at "det er et demokratisk problem, at man inden for det politiske liv benytter sig af den slags finter, når man ikke kan få en politisk kabale til at gå op."

"Regeringen må følge de gældende regler ligesom alle andre", mener klageren.

Job som tjenestemænd i staten skal efter reglerne opslås offentligt. De to seneste generalkonsuler, Folketingets tidligere formand H.P. Clausen og Henrik Becker-Christensen, søgte begge jobbet.

- Haarder har de rigtige forudsætninger

Udenrigsministeriet har tidligere oplyst til Flensborg Avis, at job som repræsentationschef i Udetjenesten normalt opslås internt i Udenrigsministeriet. Det sker ved interne rokader af personalet.

- Bertel Haarder har de helt rigtige forudsætninger for at bestride hvervet. Det er derfor valgt ikke at opslå stillingen som generalkonsul i Flensborg, forklarede Udenrigsministeriet til Flensborg Avis.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen får den nuværende generalkonsul ikke lov til at beholde jobbet, da statsministeren ønsker en stærkere politisk profil på posten.