Politik

Løkke allierer sig med kontroversiel politiker - og sidder nu mere trygt som statsminister

Venstre har gjort kontroversiel grønlandsk politiker til udvalgsformand og afstiver dermed skrøbelig blå blok.

En smart manøvre fra statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) side gør, at han nu sidder lidt tryggere på statsministerposten.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at netavisen Altinget.dk fredag morgen kunne fortælle, at Venstre har besluttet at afgive formandsposten for Folketingets Grønlandsudvalg til Aleqa Hammond – tidligere socialdemokrat og i dag løsgænger i Folketinget, valgt som en af de fire nordatlantiske mandater.

Aleqa Hammond har samtidig garanteret, at hun fremover ikke vil stemme imod regeringen i spørgsmål, hvor regeringens overlevelse er på spil - de såkaldte kabinetsspørgsmål.

- Det er en rigtig smart Løkke-manøvre. Regeringen kører i øjeblikket på præcis 90 mandater. Med Aleqa Hammond som en garanti for, at regeringen ikke væltes, hvis der opstår kabinetsspørgsmål, har man skabt sig lidt mere robusthed, siger Hans Engell til Ritzau og fortsætter:

- Der er en del i den borgerlige lejr, der frygter afhoppere i løbet af de kommende år. Der har været mange rygter på Christiansborg om politikere, der muligvis er på vej væk fra det ene eller det andet borgerlige parti. Så det er et meget skrøbeligt flertal, Løkke har. Ved at lave byttehandlen med Hammond sikrer han sig et mandat ekstra, så nu skal det altså gå ret galt, hvis han ikke skal holde, siger Hans Engell.

V: Forærer ikke posten for ingenting

Indtil torsdag var det Venstre-politikeren Marcus Knuth, der var formand for Grønlandsudvalget, men han må altså nu vinke farvel til den post.

Det sker efter flere måneders drøftelser, fortæller gruppeformand Søren Gade (V):

- Det er måske lidt unaturligt, at vi giver posten væk. Men jeg synes, at det er naturligt, at udvalgsformanden er en repræsentant fra Grønland. Men det er klart, jeg er heller ikke komplet idiot. Jeg forærer jo ikke en formandspost væk for ingenting, siger han til Ritzau.

Aftalen er med Søren Gades ord indgået "i respekt for det grønlandske folk":

- Hun arbejder hårdt for grønlandsk selvstændighed og mener ikke, at Danmark skal blande sig i grønlandske forhold. Og den samme holdning har hun om grønlandsk indblanding i Danmark.

Gruppeformanden understreger, at Venstre ikke vil blande sig i, hvad den grønlandske politiker skal mene i alle andre spørgsmål.

- Der er ikke lavet nogen lokumsaftale om, at hun skal gå på kompromis med sin politiske holdning. Det er alene et spørgsmål om kabinetsspørgsmål, siger Gade.

Hammond er løsgænger i Folketinget, efter at hun i august blev ekskluderet fra partiet Siumut efter en sag om brug af Folketingets kreditkort. En lignende sag kostede hende i 2014 posten som Grønlands landsstyreformand.