Politik

Løkke uenig i Haarders udlægning: Konsul-stilling er ledig

I grænselandet har der været kritik af behandlingen af den nuværende generalkonsul, men statsministeren slår fast, at han ikke skal fortsætte.

Bertel Haarder (V) valgte torsdag at takke nej til stillingen som generalkonsul i Flensborg fra 1. september 2017 med begrundelsen om, at stillingen allerede er besat.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen har en anden udlægning.

- Stillingen er ledig, fordi det er uger siden, at der blev truffet en beslutning om, at den konsul, der sidder - som i øvrigt har gjort et fremragende arbejde - efter 18 år overgår til anden tjeneste den 1. september i Udenrigsministeriet, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Kritik: Uværdig behandling af nuværende konsul

Da den nye regering blev præsenteret i slutningen af november, mistede Bertel Haarder jobbet som kirke- og kulturminister. Få dage senere takkede han dog ja til posten som generalkonsul i Flensborg, men siden da har der særligt i grænselandet været kritik af udnævnelsen.

Flensborg Avis har bragt 15 læserbreve med kritiske reaktioner. Chefredaktør Jørgen Møllekær forklarer til TV2, at det ikke er Bertel Haarder, folk fortrinsvis er kritiske over for. Det er i stedet måden, den nuværende generalkonsul, Henrik Becker-Christensen, er blevet behandlet på.

Hvor stor betydning, protesterne har haft for beslutningen om ikke at tage imod jobbet, ville Bertel Haarder ikke svare på torsdag, men han begrundede afvisningen med, at ”stillingen jo er besat”, og at han ikke vil ”trænge sig på”.

Konsul vil gerne fortsætte - men får ikke lov

Bertel Haarder skulle først være tiltrådt den 1. september 2017, og her skulle Henrik Becker-Christensen ifølge Lars Løkke Rasmussen alligevel udskiftes.

Da den nuværende generalkonsul torsdag modtog nyheden om, at Bertel Haarder alligevel ikke ville have jobbet, lød det dog ikke til, at han havde opgivet at fortsætte.

- Jeg er klar til at fortsætte på posten. Men det er op til Udenrigsministeriet - det afhænger af, hvordan de ser på sagen, sagde Henrik Becker-Christensen til TV 2.

Vil have flere politkere i udenrigstjenesten

Lars Løkke Rasmussen begrunder over for TV 2 ønsket om at få en ny generalkonsul med, at regeringen har en ambition om, at politikere med mange års erfaring skal tjene Danmarks interesser i udlandet.

- Det har vi været for dårlige til, og vi ønsker sådan set at skabe et mere dynamisk samfund, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger, at beslutningen om udnævnelsen af Bertel Haarder ikke er bundet op på Bertel Haarder som person. Den skal i stedet ses som en naturlig forlængelse af regeringens ønske om at få rutinerede politikere på sådanne poster, siger statsministeren.

- Den (beslutningen, red.) er knyttet op på et princip og en holdning, vi har, og i situationen valgte vi så at tilbyde den post til Bertel Haarder, fordi den er besluttet fri den 1. september. Det har han så besluttet ikke at tage imod, og det betyder så, at vi står i den situation, at vi skal finde en anden person, siger Lars Løkke Rasmussen.