Politik

Konservative i kovending: Støtter ikke længere DF's burkaforbud

For en måned siden støttede K et burkaforbud. Nu vil de alligevel ikke stemme for. Det er prisen for at sidde i regering, siger K-ordfører.

Konservatives integrationsordfører Naser Khader var helt klar i mælet, da han for få uger siden gik på Folketingets talerstol for at bakke op om et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde burkaer og anden ”heldækkende beklædning” i det offentlige rum:

- Vi kræver ikke meget, men vi kræver, at vi kan se hinandens ansigter. Derfor støtter vi beslutningsforslaget, lød det blandt andet fra Naser Khader, der også sagde:

- Burka og niqab er totalt kvindeundertrykkende. De sender forkerte signaler til unge kvinder, der vil integreres, og så skal vi i det her samfund kunne se, hvem vi taler med. Det er konservativ politik, at et samfund ikke kun kræver, at man kan gøre, hvad man vil. Der skal også være nogle grænser. Et frit samfund kræver minimumsrammer for, hvordan vi omgås hinanden.

Siden Khaders ordførertale har Danmark fået en ny regering, som Konservative er en del af. Og når Dansk Folkepartis forslag om et burkaforbud i dag skal andenbehandles i Folketinget, vil den Konservative gruppe alligevel ikke stemme for, oplyser partiets politiske ordfører Mette Abildgaard.

Det er prisen for at sidde i regering

Mette Abildgaard, politisk ordfører (K)

K: Kompromiser er nødvendige

- Vi mener sådan set præcis det samme, som for en måned siden, siger Mette Abildgaard og fortsætter:

- Men vi vidste også, at i det øjeblik vi gik i regering og samlet set fik meget stor indflydelse, ville vi også skulle indgå kompromiser. Og vi vidste, at vi i nogle sager ville komme til at stemme anderledes, end vi ellers ville have gjort. Det er prisen for at sidde i regering.

Men man må forstå på Naser Khaders ordførertale i november, at et forbud mod burkaer ligger jer Konservative rigtigt meget på sinde. Kan du forstå, hvis nogle undrer sig over, at I så pludselig en måned senere ikke vil stemme for?

- Vi brænder ikke mindre for det i dag, end vi gjorde for en måned siden. Men nu kommer vi til at arbejde for det på en anden måde, internt i regeringen, siger Mette Abildgaard.

DF: Brandærgerligt

Under førstebehandlingen tilkendegav kun Konservative og Dansk Folkeparti, at de støttede beslutningsforslaget, og derfor ville burka-forbudet ikke være blevet vedtaget, selv hvis Konservative ved dagens andenbehandling havde stemt for. Alligevel ærgrer Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, sig over de Konservatives kovending.

- Jeg synes, det er brandærgerligt, at Konservative går fra at stemme for til at stemme imod. Jo flere partier, der stemmer for, jo tættere er vi på at få det gennemført. Og der var vi jo kommet et stykke, fordi Konservative meldte sig klar til at støtte vores forslag, siger han.

Konservative har fået indrømmelser på andre områder i regeringen, men her er to af tre partier i den nye regering imod. Og en regering skal have én samlet holdning. Er det så ikke reelt nok, at Konservative nu siger, at de bliver nødt til at stemme anderledes og tage kampen internt?

- Jeg synes, vi har set en del eksempler på, at partier skifter holdning, fordi de er gået i regering. Og der må være grænser for, hvor mange gange man kan bruge det argument. Og så må de Konservative jo arbejde hårdere for, at regeringen samlet set får den holdning, som Konservative gav udtryk for. For hvis regeringen ville stemme for det her, ville der jo være flertal, siger Martin Henriksen.

Mette Abildgaard forsikrer, at Konservative ikke har opgivet sin kamp for at få burkaer væk fra det offentlige rum.

- Vi vil stadig gøre, hvad vi kan for at begrænse brugen af burkaer, og det kan vi gøre ved forskellige andre virkemidler. Og det kommer vi til at kæmpe for internt i regeringen.

Hvad har I gjort internt i regeringen for at overbevise de andre partier?

- Jeg kommer hverken til nu eller på et senere tidspunkt at afsløre overfor journalister, hvilke drøftelser vi har internt i regeringen. Det hører til i et fortroligt rum.

Men er der noget konkret på vej fra regeringen, som handler om at begrænse brugen af burkaer i det offentlige rum?

- Vi tager internt i regeringen nogle drøftelser om, hvad man kan gøre for at sikre, at færre kvinder går med burka. For det tror jeg er et fælles ønske i regeringen. Spørgsmålet er bare, hvordan vi opnår det – ved et forbud eller via anden regulering. Det kommer vi til at vende tilbage til, siger Mette Abildgaard.