Politik

Lokale i oprør over konsulpost til Haarder: En uværdig behandling

Da Venstre-veteranen Bertel Haarder måtte vige pladsen som kulturminister fik han som plaster på såret tilbudt posten som generalkonsul i Flensborg. Jens Astrup / Scanpix Denmark
TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Kritik fra grænselandet af, at generalkonsul tvinges væk og over, at Bertel Haarder har fået jobbet uden opslag. Advokat klager til Ombudsmanden.

Utilfredsheden ulmer i grænselandet over, at Bertel Haarder skal være ny generalkonsul i Flensborg.

1. september 2017 afløser han Henrik Becker-Christensen, 66 år, som i de sidste 18 år har repræsenteret det officielle Danmark i Sydslesvig. Han tvinges derfra efter den seneste rokade i Lars Løkke Rasmussens regering, hvor der ikke længere var plads til 72-årige Bertel Haarder. Han skal i stedet afløse Becker-Christensen i Flensborg.

Mange uforstående læserbreve

Siden den nye udenrigsminister Anders Samuelsen den 30. november oplyste på sit ministeriums hjemmeside, at han var glad for at kunne oplyse, at regeringen havde udnævnt Haarder til kommende generalkonsul i Flensborg, har der været tolv mildest talt uforstående læserbreve om det i Flensborg Avis, senest i går den 13. december, hvor Inger Blitger fra Jaruplund retorisk spørger, ” Hvorfor det skal gå ud over os i Sydslesvig, at regeringspuslespillet i Danmark skal gå op?”

Dagen før skrev Gerd Pickardt fra Harreslev, at ”det er en meget trist meddelelse, vi har fået. De fleste her i Sydslesvig er totalt uforstående”, og fredag d. 9. december skrev Flemming Nielsen fra Egernsund, at ”det tangerer karaktermord at fyre generalkonsulen.”

Formanden for SSW, det danske mindretals politiske parti syd for grænsen, Flemming Meyer, siger onsdag til TV SYD, at det er meget beklageligt, at Henrik Becker-Christensen nu går. 

- Vi har et utroligt godt forhold til ham. Jeg har altid omtalt ham som vores generalkonsul i et omfang, så tyskerne engang spurgte, om det danske mindretal ligefrem havde sin egen generalkonsul. Det måtte jeg jo svare nej til, men han og hans frue har ydet en meget stor indsats for mindretallet.

Det samme siger formanden for SSF, det danske mindretals organisation syd for grænsen, Jon Hardon Hansen, onsdag til TV SYD:

- Vi har været meget, meget glade for det gode samarbejde der har været med generalkonsulen og hans frue. De har fulgt os tæt i vores hverdag og repræsenteret os godt på de bonede gulve. Henrik Becker-Christensen har talt det gode forhold hen over grænsen op. Han har fremmet den dansk-tyske forsoningsproces. 

Advokat har klaget til ombudsmanden

Ifølge Flensborg Avis har advokat Just Justesen fra Vallensbæk klaget til Ombudsmanden over, at Bertel Haarder besætter posten i Flensborg uden, at stillingen har været slået op, så alle kan søge, sådan som der står i bekendtgørelsen om opslag af tjenestemandsstillinger i staten.

Just Justesen siger til TV SYD, at man ikke kan bruge en diplomatstilling som belønning, det er kun kvalifikationer, der tæller. 

- Det støder mit demokratiske sindelag, at regeringen bare gør det her, og jeg havde egentligt forventet, at Ombudsmanden tog sagen op af egen drift.  Jeg går ind for, at vort demokrati skal fungere, så de fleste kan udfolde sig bedst muligt, men så skal regeringen altså følge reglerne. Det her fremmer politikerleden, siger Just Justesen til TV SYD og tilføjer, at han er ligeglad med Bertel Haarder i denne sag, det er princippet. 

- Jeg synes egentligt, det er lidt synd for ham, han har ikke fortjent dette her. 

Bertel Haarder siger til TV SYD, at han ikke vil udtale sig om ansættelsesproceduren, der henviser han til Udenrigsminsiteriet, men til de kritiske kommentarer i Flensborg Avis siger han:

- Det er godt, at man har været glade for Becker-Christensen. Jeg håber, man også bliver glad for mig i grænselandet. 

Udenrigsministeriet skriver bl.a. i en mail til TV SYD:

-Det har været regeringens ønske, at hvervet som generalkonsul i Flensborg skal bestrides af en person med en lang politisk erfaring og med forståelse for Grænseregionen og internationalt samarbejde. Bertel Haarder har de helt rigtige forudsætninger for at bestride hvervet. Det er derfor valgt ikke at opslå stillingen som generalkonsul i Flensborg.