Politik

Hans Engell om Løkkes håndtering af Haarder-job: Det er skandaløst dårligt

TV 2's politiske kommentator Hans Engell mener, det er "tæt på en skandale", at Lars Løkke ikke havde forberedt Bertel Haarders jobskifte ordentligt.

 "På kanten af en skandale".

Sådan betegner politisk kommentator Hans Engell den håndtering, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har leveret i sagen om Bertel Haarders skifte til et job som dansk generalkonsul i Flensborg.

For et par uger siden kom det frem, at regeringen ville udnævne Bertel Haarder til jobbet. Han var netop blevet vraget som minister, og Bertel Haarder kaldte den nye post for et "drømmejob".

Men tidligere torsdag takkede han nej til jobbet, efter der var rejst stærk kritik i grænselandet af, at Haarder fik tildelt jobbet, selv om den nuværende generalkonsul Henrik Becker-Christensen, der har haft posten siden 1998, ikke havde planer om at gå på pension.

Løkke gav Haarder et 'drømmejob', men han havde glemt en ting

- Jeg troede, den tilbudte post var på vej til nybesættelse. Jeg glædede mig til at arbejde frem mod genforeningsjubilæet. Jeg er opvokset i Grænselandet. Jeg brænder for - og har alle forudsætninger for - at synliggøre og arbejde for mindretallene. Men posten er jo besat, og jeg vil ikke trænge mig på, siger Bertel Haarder om baggrunden for, at han nu siger nej til jobbet.

Hans Engell er meget kritisk overfor Lars Løkkes håndtering af sagen.

- Lars Løkke har virkelig bommet i den her sag. Det er klart, at det er statsministeren, der har gødet jorden for, at Bertel Haarder skulle have det her job. Og det er Statsministeriet og Udenrigsministeriet, der skal sikre, at det er ordentligt forberedt. Den stilling er utroligt følsom, siger Hans Engell.

Dårligt arbejde

Han mener, det er dårligt arbejde af Lars Løkke, at han ikke har sikret, at der var klar bane for Bertel Haarder og hans udnævnelse.

- Det er tæt på en skandale, at Løkke ikke har sikret sig, at jobskiftet kunne ske, uden det skabte voldsom kritik i grænselandet. Det er skandaløst dårligt forberedt, siger Hans Engell. Han påpeger, at stillingen som generalkonsul i Flensborg er følsom - og at der altid har stået et bredt politisk flertal bag den person, der udnævnes til jobbet.

- Man skal tænke på, at det drejer sig om et mindretal på 50.000 danskere eller dansksindede, hvis interesser, generalkonsulen skal varetage. Så det har traditionelt altid være en politiker eller embedsmand med solid forankring i grænselandet, der fik jobbet. Og det har været en post, hvor der traditionelt er bred politisk enighed om udnævnelsen, siger Hans Engell.