Politik

Folketinget vedtager finanslov: Rød bloks Aleppo-forslag stemt ned

Finansminister Kristian Jensen har fået sin finanslov gennem Folketinget under heftig debat om Aleppo.

Lavere registreringsafgift, fastfrosset grundskyld og en lang række stramninger af udlændingepolitikken er bare nogle af de konsekvenser, finansloven for 2017 vil få.

Men da Folketinget onsdag og torsdag debatterede og sidste ende vedtog finansloven, der er baseret på en aftale mellem Venstre, LA, Konservative og DF, var det hverken de billigere biler eller boligskatten, der fyldte.

Skænderi om penge til Aleppo

Det var derimod en heftig og for udenforstående svær gennemskuelig debat om nødhjælp til den syriske by Aleppo, der er ramt af, hvad der betegnes som den største humanitære katastrofe i det 21. århundrede.

Regeringen beskylder oppositionen for at forsinke et såkaldt aktstykke i Folketingets Finansudvalg, der skal sende cirka en halv milliard af sted til ofrene for krigen.

Oppositionen vil til gengæld have regeringen til at sende yderligere 200 millioner kroner af sted fra penge fra finansloven, der ellers er afsat til uforudsete udgifter i 2017.

De penge skal med oppositionens ord sendes af sted "i morgen". Men det kan ikke lade sig gøre, argumenterer finansminister Kristian Jensen (V). Penge fra 2017 kan nemlig ikke bruges i år.

Forslaget fra oppositionen blev som forventet nedstemt. Finansloven blev som forventet vedtaget. 94 stemte for, 16 imod.

Senere torsdag afgøres det formentlig, om det omstridte aktstykke bliver vedtaget, så pengene til nødhjælp kan blive frigivet.