Politik

Thulesen: Assad sidder på magten, nu må vi hjælpe med genopbygning

Hvis vi skal undgå, at syrere flygter til Danmark, er det nødvendigt straks at begynde genopbygningen af det ødelagte land, mener DF-formand.

Danmark skal bidrage med at genopbygge de områder, som Syriens diktator Bashar al-Assad har ”befriet” fra oprørerne.

Sådan lyder meldingen nu fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, efter de seneste dages udvikling omkring den syriske millionby Aleppo, der efter flere år under oprøreres kontrol nu er blevet generobret af den syriske regeringshær i samarbejde med Rusland.

- Vi skal sørge for, at folk kan leve i Syrien. Og det betyder også, at i takt med at områder bliver befriet - også selvom Assad stadig sidder ved magten - er det stadig Danmarks forpligtelse sammen med andre lande at få genopbygget de områder, så syrerne rent faktisk kan blive boende i Syrien, siger DF-formanden.

Rapporter om henrettelser af civile

De seneste dage har både FN og humanitære organisationer slået alarm og rapporteret om at en humanitær katastrofe af historisk omfang udspiller sig i Aleppo i disse dage. Der er blandt andet meldinger om systematiske henrettelser af kvinder og børn siden ”befrielsen”.

Kristian Thulesen Dahl, skal vi bare skal acceptere, at Assads styre forbliver ved magten?

- Der er ingen tvivl om, at Assad-styret har begået grusomheder. Det kan man tage afstand fra. Men det er jo en realitet, at Assad sidder på magten i Syrien. Det er en realitet, at han med Ruslands hjælp er ved at få endnu bedre fodfæste. Så kan vi enten forholde os til det på en måde, hvor vi ikke kan komme i gang med genopbygningen, eller vi kan sige, at det er en realitet og så komme i gang med genopbygningen af de områder, der er sønderbombet, så folk kan vende tilbage til deres hjem.

Men er det ikke kontroversielt at sige, at vi bare må acceptere en tyrannisk diktator bliver siddende?

- Det kan man godt mene. Men man bliver også nødt til at tage udgangspunkt i de realiteter, der også er i Syrien. Og Vestens passivitet i en del år har jo betydet, at Rusland har spillet en stor rolle i Syrien og hjulpet Assad med at blive ved magten, siger Thulesen Dahl og fortsætter:

- De syrere, som det her drejer sig om, skal have hjælp, uanset at der kører en diskussion om Assads fremtid. Det kan ikke nytte noget, at vi afventer, at der kommer en afklaring på Assads fremtid. Vi skal i gang med en genopbygning af Syrien, så syrere kan blive i Syrien.

Ikke enig med udenrigsministeren

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sagde onsdag morgen til TV 2, at Vesten ikke kan gøre noget for at ændre den katastrofale situation i Syrien lige nu.

Udenrigsminister Anders Samuelsen mener ikke, at Vesten kan gøre meget ved den humanitære katastrofe i Aleppo.

Men det er DF-formanden ikke enig i:

- Nej, det er jo ikke rigtigt. Selvfølgelig kan der lægges pres på, og det har en udenrigsminister flere muligheder for. Det er den ene ting. Den anden ting er, at vi skal sørge for, at de steder der er til at komme til i Syrien, der kan vi gå ind og være med til at genopbygge tingene, så syrerne rent faktisk kan leve i Syrien, siger Thulesen Dahl.