Politik

Samuelsen om katastrofe i Aleppo: Vesten kan intet gøre

Situationen i Syrien fylder udenrigsministeren med væmmelse og frustration. Men Vesten kan ikke gøre noget, siger han.

En humanitær katastrofe af historisk omfang udspiller sig i disse dage i den syriske by Aleppo. FN rapporterer blandt andet om systematiske henrettelser af civile. Men Danmark og den øvrige vestlige verden kan intet gøre.

Sådan lyder vurderingen fra Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

- Det er aldeles rædselsfuldt. Og det fylder os alle sammen med væmmelse og frustration. For sandheden er, at hvis man ikke vil gå ind med landtropper og involvere sig direkte i krigen - og det har jeg ikke hørt nogle i Folketinget ytre ønske om - så er der ikke andet at sige, end at vi er vidne til en katastrofe, siger han.

Aleppo, der er en af de største byer i Syrien, har længe været under oprøreres kontrol, men tidligere på ugen meddelte den syriske regeringshær – assisteret af Ruslands hær – at de havde tilbageerobret byen. De seneste dage har både FN og humanitære organisationer udtrykt bekymring over meldinger om henrettelser af blandt andet kvinder og børn i området.

Civile i Aleppo har været under bombeangreb

Den danske udenrigsminister kalder situationen for uløselig:

- Jeg tror, det er en uløselig situation. Når først Assad (Syriens diktator, red.) og Rusland beslutter sig for at sætte sig fuldstændig på det, så er der ikke meget for vestlige demokratier at gøre, siger han og fortsætter:

- Jeg prøver ikke at stikke folk blår i øjnene. Det her er virkeligheden. Vi står og venter på en ny administration i USA. Den vestlige verden har ikke den kapacitet, der skal til for at gå ind med landtropper. Der er ikke nogen i Folketinget, der efterspørger det. Alle er enige om, at det er forfærdeligt at se på. Men vi må erkende, at det er en afmagtssituation, vi står i.

S: Det passer ikke, Samuelsen

Men dén melding fra udenrigsministeren bliver mødt med kritik fra Socialdemokraterne.

- Det passer ikke, siger partiets udenrigsordfører Nick Hækkerup og fortsætter:

- Udenrigsministeren skal lade være med at lægge ansvaret fra sig. Danmark er et lille land, og vi kan ikke flytte verden alene. Men vi kan gøre noget. Og det, udenrigsministeren kan gøre, er at kalde den russiske ambassadør til møde og fortælle ham i utvetydige vendinger, at det her tager Danmark på alle mulige måder afstand fra. Og at dem, der begår forbrydelserne, vil blive retsforfulgt.

Socialdemokraterne langer ud efter Anders Samuelsen, der har sagt at Vesten ikke kan gøre noget i forhold til Syrien

Men det hjælper vel ikke dem, som bliver henrettet i Aleppo lige nu?

- Alt det pres vi kan lægge, skal vi lægge. Udenrigsministeren er i en situation nu, hvor han ikke bare skal skrive på Facebook og Twitter. Han skal gøre noget, og han kan gøre noget, siger Nick Hækkerup.