Politik

Samlet rød blok: Giv straks 200 millioner kroner til Aleppo

Folketinget bør hurtigst muligt bruge en del af den reserve, der er sat af på finansloven for næste år, til humanitær hjælp i Syrien, mener rød blok.

Danmark bør straks bidrage med 200 millioner kroner til den humanitære indsats i og omkring den syriske storby Aleppo.

Sådan lyder det nu fra en samlet rød blok i et såkaldt ændringsforslag til finansloven for næste år, som partierne har stillet onsdag.

- Det er en helt forfærdelig situation, vi ser i Aleppo lige nu. Hvor mænd, kvinder og børn gennemgår ufattelige lidelser. Og derfor foreslår vi at der ekstraordinært bliver afsat 200 millioner kroner, så vi med det samme kan give et dansk bidrag til nødhjælp og til at hjælpe de mennesker, der er i en forfærdelig situation lige nu, siger Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen.

Det er Socialdemokraterne, Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten, der står bag forslaget, og Nicolai Wammen håber, at også en samlet blå blok vil bakke op.

- Vi håber, at det her forslag vil få opbakning fra hele Folketinget. Det er en desperat situation, og bestemt ikke noget, der egner sig til blokpolitik. Derfor er mit håb, at alle partier bliver enige om at finde det her beløb på finansloven.

Hvor skal pengene komme fra?

- Der er i finansloven afsat nogle reserver, så netop kan bruges i uforudsete situationer. Og der foreslår vi nu at bruge en del af dem, på at gøre en indsats i Aleppo for at hjælpe de mennesker, der i øjeblikket er i en forfærdelig situation. Og hvor vi ser ikke mindst børn lever et liv, som ingen her på Jorden bør.

Verdens øjne er rettet mod den syriske millionby Aleppo. Her udspiller, ifølge FN og en lang række hjælpeorganisationer, sig en humanitær katastrofe, blandt andet med systematiske henrettelser af civile.

Nicolai Wammen, hvem skal helt konkret administrere de penge?

- Det vil være naturligt, at Udenrigsministeriet kommer med et bud på hvordan vi bedst hurtigt og effektivt kan anvende de her midler. Det kan være Røde Kors eller andre. Det vigtigste for os er at der kommer hurtig hjælp til de mennesker, der er i en desperat situation, siger Nicolai Wammen.

TV 2 forsøger at få en kommentar til forslaget fra regeringen.