Politik

Uber kalder taxiudspil et skridt i den rigtige retning

Uber TOBY MELVILLE / Scanpix Denmark

Kørselstjenesten Uber hilser regeringens taxiudspil velkommen, siger Ubers talsmand Oliver Carra.

Det er et "skridt i den rigtige retning", at regeringen med sit udspil "Taxi til fremtiden" vil modernisere forholdene i taxibranchen.

Det siger Oliver Carra, som er talsmand for kørselstjenesten Uber.

- Regeringens initiativ til at modernisere reglerne for taxi og transport er et skridt i den rigtige retning, siger han i en udtalelse efter regeringens udspil.

- Det står klart, at folk ønsker at bruge ny teknologi til bedre at udnytte eksisterende ressourcer, også på transportområdet, og de nuværende regler passer ikke til en virkelighed, hvor alle har en smartphone i lommen, siger Oliver Carra.

- De 300.000 danskere, der er tilmeldt Uber og de 2000, der tager ture i København, er et bevis på dette, siger Oliver Carra.

Uber kan ikke fortsætte

Uber kan ifølge transportminister Ole Birk Olesen (LA) ikke fortsætte som nu. Deres chauffører skal fremover have et førerkort, som stiller krav til deres omdømme.

De må for eksempel ikke være straffet for alvorlige forbrydelser, påpeger ministeren. Desuden skal en taxi tjekkes en gang årligt som nu.

Ole Birk Olesen mener dog, at Uber kan tilpasse sig de nye danske regler, som regeringen skal forhandle med oppositionen.

Landsretten stadfæstede for nylig en dom fra byretten, der havde dømt en Uber-chauffør for piratkørsel. Så skal chaufføren betale en bøde på 6000 kroner.

Fem andre Uber-chauffører venter på at få afgjort lignende sager.

Her vil regeringen ændre taxilovgivningen

 1. Ophævelse af antalsbegrænsningen

  Enhver, der opfylder generelle krav, har ret til at få en tilladelse. Kommunens vurdering af, om der er behov for flere taxier, og de hidtidige krav om egenkapital ophæves.

  Den geografiske begrænsning, der i dag siger, at en taxi kun må køre i én kommune - eller i Storkøbenhavn - ophæves. Taxivirksomhed skal kunne drives på tværs af kommuner i hele landet.
   

   

 2. Fjerne unødige adgangsbarrierer

  Taxitilladelsen skal slås sammen med de andre tilladelser til erhvervsmæssig persontransport - limousine, offentlig servicetrafik og sygetransport.

   

 3. Forbrugerbeskyttelse

  For gadekørsel, hvor taxien prajes af kunden på gaden, opretholdes der maksimalpriser. For bestilt kørsel er der fri prisdannelse.

  Hvis turen ikke afregnes med taxameter, skal kunden ved bestillingen have sagt ja til en maksimal pris for turen eller have accepteret principperne for afregning. Hvis kunden klager, skal taxivirksomheden kunne dokumentere aftalen.

   

 4. Der skal betales skat

  Taxivirksomheden skal sikres, at følgende oplysninger indhentes og opbevares i en nærmere afgrænset periode: Identifikation af tilladelsesindehaver og chauffør, GPS-koordinater for turen, Længden af turen og betaling for turen. Disse data skal deles med myndighederne.

   

 5. Åbningstider

  Taxivirksomhederne skal selv kunne bestemme, hvilken service de vil tilbyde med hensyn til åbningstider, geografisk dækningsområde og udbudte tjenester.