Politik

Region: Minister tager ikke Femern-forsinkelse alvorligt

Byggeriet af Femern-tunnelen er på ny udsat med et halvt år til stor frustration for Region Sjælland.

Danmarks nye transportminister, Ole Birk Olesen (LA), møder kritik for sin reaktion på forsinkelsen af den milliarddyre Femern-tunnel.

Mandag kom det frem, at en fast forbindelse mellem Lolland og den tyske ø Femern, vil blive forsinket. Det kaldte Ole Birk Olesen for "ærgerligt".

Men ministeren mangler forståelse for situationen, mener formand for Region Sjælland Jens Stenbæk (V).

- Det er en meget afslappet minister, som slet ikke tager alvorligt, hvor slem udsættelsen er for vores virksomheder, der i mange år har gået og forberedt sig til det store anlægsbyggeri, som gang på gang er blevet udsat.

- Derfor ødelægger forsinkelsen virksomhedernes planlægning og gør det rigtigt svært at drive dem, siger han.

Det 53 milliarder dyre projekt, der skal forbinde Rødbyhavn med den tyske ø Femern, bliver blandt andet set som en kærkommen saltvandsindsprøjtning til det trængte Lolland i form af nye job.

Men den endelige tidsplan blev mandag udskudt med et halvt år til midten af 2018.

Det skete på et møde mellem Ole Birk Olesen og den slesvig-holstenske trafikminister, Reinhard Meyer (SPD).

Forsinkelsen skyldes en stor mængde indvendinger og klager fra tysk side. Der er tale om intet mindre end 12.600, og de skal alle behandles, før der kan fremlægges en tidsplan for byggeriet.

I en pressemeddelelse mandag fastslog Ole Birk Olesen, at forsinkelsen ærgrer ham.

- Men forskellige lande har forskellige traditioner og procedurer. Det afgørende er, om man bruger de nødvendige ressourcer inden for de rammer, man er underlagt. Det har minister Meyer forsikret, at Slesvig-Holsten vil gøre, tilføjede han blandt andet.

I Region Sjælland havde V-formanden gerne set en "langt kraftigere reaktion, der kendetegner den alvorlige situation, vi er i".

- Nu må ministeren træde i karakter og kigge på, hvad for nogle kompenserende anlægsopgaver, man kan sætte i gang i området, så vi kan holde de virksomheder i gang, deri lang tid har forberedt sig på det store anlægsprojekt, siger Jens Stenbæk.

Ritzau har gennem ministeriet efterspurgt et svar fra Ole Birk Olesen på regionsrådsformandens kritik. Ministeriet henviser til den pressemeddelelse, der allerede er sendt ud.