Politik

Regeringen vil lave taxaloven om, men Uber-glad minister får næppe drømmen igennem

. Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Regeringens nye taxaudspil kan bane vejen for mere samkørsel.

Regeringen fremlægger tirsdag klokken 11.15 et nyt udspil til en modernisering af taxilovgivningen.

Og der er lagt op til en liberalisering.

Det er Transport- bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der fremlægger udspillet i Transport- Bygning- og Boligministeriet.

Åbning for Uber?

Det meste interessante bliver at se, hvor meget regeringen vil åbne for samkørsel.

Det siger TV 2’s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen. Han forventer, at der kommer en liberalisering i forhold til flere muligheder for samkørsel, men det betyder ikke, at aftalen vil give frit spil for Uber.

- Alle vil fokusere på, hvad der står om samkørsel, det man kan kalde Uber-lovgivningen. Men det bliver ikke Liberal Alliances linje, der slår igennem, selvom der kommer en liberalisering, siger Peter Lautrup-Larsen.

Den nye transportminister, Ole Birk Olesen, har tidligere talt varmt om kørselstjenesten Uber, der ellers har mødt modstand i Danmark, hvor retten har idømt flere Uber-chauffører bøder for ulovlig taxa-kørsel.

Bredt forlig

Men Liberal Alliance kommer næppe igennem med at bane vejen for Uber, hvis de skal have Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti med i aftalen. Og det skal de, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

- Jeg er ret sikker på, at det bliver et bredt forlig, siger han.

Liberal Alliances holdning er, at vi i Danmark skal tage Uber til os. Dansk Folkepartis holdning er til gengæld, at Uber ikke overholder taxilovgivningen. Og man skal ikke tilpasse loven efter kriminelle aktiviteter, har partiets transportordfører, Kim Christiansen, sagt.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen ønsker en deregulering af taxilovgivningen, som kan fremme innovation og skabe konkurrence i erhvervet på priser og bedre service.