Politik

Efter modstridende meldinger: Undervisningsminister siger nej til etnisk opdeling af elever

Oven på en uge med meldinger om skiftende udsagn slår Merete Riisager nu fast - fordeling af elever på bagrund af etnicitet er en dårlig idé.

- Jeg er stadigvæk imod, at man fordeler elever efter deres hårfarve og deres hudfarve. Det er jeg grundlæggende imod. Sådan lyder meldingen fra Merete Riisager i TV2 News' program, Lippert - et walk & talkshow.

Det har ellers mildest talt været forvirrende at følge med i, hvad den nye undervisningsminister mener om at fordele to-sprogede elever. Først var hun imod, så var hun ikke imod, og nu er hun imod igen. Alt sammen inden for en uge.

Kilden til debatten om etnisk opdeling stammer fra Langkaer Gymnasium i Århus, der i september mødte massiv kritik for at fordele sine nye gymnasieklasser efter etnicitet. 

Det skete som et forsøg på at fastholde de få tilbageværende etnisk danske elever.

Merete Riisager blev som ny undervisningsminister kaldt i samråd omkring sagen. Her sagde hun, at hun var imod den etniske opdeling.

Men to dage efter meldte ministeren ud, at hun ville give det lokale fordelingsudvalg i Aarhus bedre mulighed for at fordele fx to-sprogede elever mellem gymnasierne..

- Langkaer Gymnasium har udtrykt et ønske om at lave en forsøgsordning, der gælder alle gymnasier i Aarhus, og hvor de afprøver en form for opdeling. Det har jeg godkendt, sagde Merete Riisager til TV 2. 

Og nu - en uge efter samrådet - er holdningen tilbage til der, hvor den startede:

- Det, de har bedt om lov til, er at flytte elever imellem gymnasier, fordi de synes, at koncentrationen er for stor. Det får de ikke lov til. De skal overholde lovgivningen. Deres problem er reelt - det er bare ikke så nemt løst, siger ministeren.

Der skal findes en løsning

Der skal dog stadig findes en løsning på de problemer, som nogle gymnasier har, fastslår Merete Riisager. Derfor åbner undervisningsministeren alligevel op for, at gymnasierne - med den rigtige begrundelse - kan forsøge sig med opdeling. Men som det er nu, er den etniske opdeling ikke aktuel, understreger ministeren.

- Jeg tror ikke vi får løst integrationsproblemerne inden jul ved at flytte eleverne rundt, men der kan være en efterspørgsel på det, hvis vi gør det på en ordentlig måde.

- Og hvor det ikke handler om etnicitet og hudfarve, som du siger?

- Ja.