Politik

Partipenge: Så mange millioner fik partierne ved sidste folketingsvalg

Mens Dansk Folkeparti fik 1,9 millioner i private bidrag i 2015, fik Socialdemokraterne 11,4. Se hele listen over privat partistøtte.

Politiske partier i Danmark kan ikke købe sig til vælgernes gunst.

Partikassens størrelse var langt fra afgørende ved Folketingsvalget i 2015, hvor Dansk Folkeparti og Alternativet fik et forrygende valg, mens Venstre og Konservative floppede, selvom de to partier tilsammen fik næsten ni gange større bidrag fra private.

Det viser tal fra alle partiers regnskaber for valgåret 2015, som Ugebrevet A4 har fået udleveret.

Dansk Folkeparti, Alternativet og Enhedslisten fik hver især under fire millioner kroner i private bidrag fra organisationer, fonde, firmaer og privatpersoner. Til sammenligning fik nedturs-ramte Venstre og Konservative henholdsvis 20 og 19,9 millioner kroner i private bidrag.

- Ud fra et demokratisk synspunkt er det både sundt og dejligt, at man ikke kan betale sig til valgsejre, siger forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

DF fik super valg

Selv om der ikke var penge til en masse reklamer eller valgplakater, fik Dansk Folkeparti et forrygende valg i 2015, skriver Ugebladet A4.

- Vi har ikke brug for at føre store og dyre valgkampe. I stedet bruger vi kræfterne på at føre en politik, som vælgerne kan forstå og identificere sig med, siger gruppeformand Peter Skaarup hos Dansk Folkeparti.

For nogle af de rigeste partier gik valget i 2015 rigtigt dårligt. Ikke kun Venstre og Konservative fik skuffende valgresultater. Også de Radikale, der modtog næsten 10 millioner kroner i private bidrag, havde et skuffende valg.

Bidrag til R voksede

Ugebladet A4's opgørelse viser, at både Venstre og Radikale fik markant flere penge fra private donorer i 2015 sammenlignet med 2011, hvor der også var valg til Folketinget. Venstre gik 42 procent frem i private bidrag, og Radikale gik hele 302 procent frem.

- Nu ved man jo ikke, hvor godt – eller skidt - det ville have gået dem ved valget, hvis de ikke havde fået de penge. Men det understreger jo, at partiernes økonomiske formåen i hvert fald ikke er den vigtigste faktor for, hvordan folk stemmer, siger Jørgen Albæk Jensen.

Han er professor ved Aarhus Universitet og var i 2014-2015 med i et ekspertudvalg, der for regeringen analyserede partistøtten.

Så mange millioner kroner fik partierne i private bidrag i 2015:

  • Dansk Folkeparti: 1,9 
  • Alternativet: 2,8
  • Enhedslisten: 3,5
  • Liberal Alliance: 9,1
  • Venstre: 20
  • Det Konservative Folkeparti: 19,9
  • Kristendemokraterne: 0,7
  • Socialdemokratiet: 11,4
  • SF: 2,2
  • Radikale: 9,9

Kilde: Ugebladet A4