Politik

Grønland i usædvanligt angreb mod Danmark: I er arrogante

Vittus Qujaukitsoq, der er udenrigsminister i den grønlandske regering, taler i et interview med Politiken om "et sammensurium af 75 års opsparet frustration og afmagt". Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Grønlands regering går i et usædvanligt hårdt udfald til angreb på Danmark, som beskyldes for at ignorere Grønlands ønsker om mere selvbestemmelse.

Frustrationen er så stor, at der kan blive tale om at smide USA ud af Thulebasen - eller at melde sig helt ud af kongeriget, skriver Politiken tirsdag.

- Arrogancen er altødelæggende for vores relationer i rigsfællesskabet, siger Vittus Qujaukitsoq, der er udenrigsminister i den grønlandske regering og spydspids i Grønlands krav om mere indflydelse. 

Han taler i et interview med Politiken om "et sammensurium af 75 års opsparet frustration og afmagt", efter at Danmark og USA i 1941 lavede den første aftale om amerikanske baser i Grønland.

Snydt for kompensation

Grønland mener ifølge Politiken, at landet gennem årtier er blevet snydt for kompensation for at have lagt jord til de amerikanske baser og ikke har fået andet end "ballade og forurening" ud af det, mens Danmark derimod har nydt godt af øget indflydelse og fået rabat på sit Nato-medlemskab. 

- Tingenes tilstand gennem årtiers fortielse og fordækt spil fra Danmarks side har vist os, at Grønland ikke er blevet taget alvorligt, siger Vittus Qujaukitsoq til Politiken.

Han siger også, at Grønland holdes uden for indflydelse på sit vigtigste erhverv, fiskeriet. Landet ønsker at blive medlem af overnationale organisationer som Nafo og NEAFC, der regulerer fiskeriet i Nordatlanten, men får nej, med henvisning til at det er Danmark, der taler på hele kongerigets vegne. 

Forsoningsmøder har ikke hjulpet

Det får Qujaukitsoq til at sige til Politiken, at "grundloven er forældet". I oktober oprettede Grønland for første gang nogensinde et departement for selvstændighed.

Måneden efter vedtog et enigt grønlandsk parlament en erklæring om, at forsvarsaftalen mellem Danmark og USA skal genforhandles, så Grønland får mere ud af at lægge jord til USA’s sidste holdepunkt i landet, Thulebasen. 

Forsoningsmøder mellem de danske og grønlandske regeringer har ikke hjulpet, og 1. december mødtes Vittus Qujaukitsoq ganske usædvanligt i Bruxelles på tomandshånd med Nato’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, for at forklare ham om den grønlandske misfornøjelse og kravet om en ny forsvarsaftale. 

Løkke: Ikke rimelig kritik

Politiken har forelagt interviewet for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der er minister for rigsfællesskabet, men han ønsker ikke at udtale sig. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil derimod gerne kommentere kritikken.

- Kritikken (...) finder jeg hverken rimelig eller konstruktik, skriver han i en mail til Politiken og fortsætter: 

- Jeg kan ikke genkende den tilgang af arrogance, som Vittus Qujaukitsoq giver udtryk for. Vi har klart sagt, herunder i regeringsgrundlaget, at det er centralt for regeringen i samarbejde med selvstyret at håndtere de vigtige sager om Thulebasen og Camp Century. Det skal vi gøre i et fortsat tæt og konstruktivt samarbejde, hvor vi bevarer fokus på løsninger.