Anita blev straffet for at lave juleguf: Nu sætter ministeren kommunen på plads

Facebook må og kan ikke være et sandhedsvidne på, om en borger skal have mere eller mindre hjælp, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Som kommune skal man tænke sig godt om, hvis man bruger Facebook som et sandhedsbillede på, hvordan folk er i stand til at klare sig.

Sådan lyder budskabet fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen(V), efter en sygemeldt kvinde i Nordjylland er blevet sat op i arbejdstid, fordi hun lagde billeder af hjemmebag på Facebook.

Det er vigtigt, at folk kan have et socialt liv. Og det med at bage lidt kager op til jul, skal vi ikke forhindre.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen

- Jeg synes man skal klappe hesten og ikke lade Facebook vurdere, om en borger er i stand til at klare sig. Det er en individuel vurdering fra sag til sag, men at bage julekager skal ikke være det, der betyder, at man bliver ramt af for eksempel en karantæne. Det er vigtigt, at folk kan have et socialt liv. Og det med at bage lidt kager op til jul, skal vi ikke forhindre, siger ministeren og understreger, at han kun kender sagen gennem medierne.

Vurderingen af borgeres arbejdsparathed bliver lavet i kommunerne, og det er også her, man træffer afgørelsen.

- Nu har jeg generelt tillid til mennesker, og hvis vi går efter, at alle mennesker er skyldige, så kan vi jo ikke leve i det her samfund.  De fleste mennesker er jo ikke interesserede i at misbruge tilliden. Man skal lade den sunde fornuft råde her og ikke lade Facebook afgøre, om man kan være på arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen.

For syg til småkager

Sagen begyndte, da Anita Bang Degn i november lagde billeder af sine nybagte julesmåkager og en portion chokolader på Facebook. Hun havde aldrig drømt om, at kommunen ville følge med. Ikke desto mindre var det netop, hvad der skete for den 48-årige sygemeldte kvinde. 

- Onsdag blev jeg ringet op af en rådgiver fra kommunen, som sagde, at hun kunne se, at jeg havde bagt småkager og lavet chokolader, og at hun synes, det var bedre, hvis jeg brugte mine kræfter på at øge min arbejdstid i min praktik, siger Anita Bang Degn til Avisen.dk.

Anita Bang Degn har ikke haft et fuldtidsarbejde i fire år, fordi hun lider af rygsmerter. Hun er igennem et ressourceforløb i kommunen, hvor hun er i praktik 12 timer om ugen som køkkenmedhjælper - mere kan hendes ryg ikke klare hver dag.

På baggrund af billederne vil kommunen hæve hendes arbejdstid til 16 timer ugentligt.