S tror ikke på modellen: Danskerne vil hellere have mere i løn end mere fri
Partiets finansordfører Benny Engelbrecht mener ikke, at Enhedslistens nye model for en 30 timers arbejdsuge er realistisk.
- Det er da meget spændende alt sammen, men det er nok ikke så realistisk, når det kommer til stykket.
Sådan lyder det fra Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht efter, at Enhedslisten i dag fremlægger udspillet "Tid til mere - job til flere", som giver råd til en 30 timer arbejdsuge.
Partiets økonomiske model er baseret på anerkendte regnemetoder, der viser, hvordan lønmodtagerne ved fremtidige overenskomstforhandlinger vil kunne veksle højere løn til kortere arbejdstid.
- Det er især udfordringen ved den slags økonomiske eksperimenter, at der er en tendens til, at hvis de går hen og fejler, så er det altid de svageste i samfundet, som kommer til at betale, siger Benny Engelbrecht.
Hop i havnen
Enhedslisten foreslår at indfase modellen over 21 år. Den indebærer, at folk på arbejdsmarkedet kan bevare både deres nuværende velstand og serviceniveauet i den offentlige sektor.
Men dertil påpeger Benny Engelbrecht, at hvis en håndværker fik at vide, at han ikke ville få nogen reallønsfremgang frem til 2040, ville budbringeren få at vide, at han "skulle hoppe i havnen".
- Allerede der er tankeeksperimentet dødt. Vi skal kigge på problemerne, vi har her og nu, og et af dem er, at vi kommer til at mangle 70.000 faglærte i løbet af meget kort tid. Det er ikke et problem, der bliver mindre, hvis folk så småt begynder at arbejde kortere tid.
Ikke det mest brændende ønske i befolkningen
Derimod mener Benny Engelbrecht, at politikerne fortsat skal blande sig uden om, når det kommer til løn og arbejdsvilkår. Han henviser til den nuværende danske arbejdsmarkedsmodel, hvor det er op til fagforeningerne at forhandle med arbejdsgiverne.
- Hvis fagforeningerne har et brændende ønske på baggrund af deres mange medlemmer om, at arbejdstiden skal bringes ned, så skulle det nok blive det prioriterede spørgsmål i løn og arbejdsoverenskomstforhandlinger, siger han.
- Jeg tror bare ikke, det er det mest brændende ønske i befolkningen. Jeg oplever, at når man ser de overenskomstaftaler, hvor man for eksempel har mulighed for at vælge mere i løn, mere frihed eller mere i pension, så er det ofte lidt mere i løn, folk ender med at vælge.