Fremlægger model for 30 timers arbejdsuge - og økonomerne er ikke afvisende

Økonomer roser partiet for at bruge anerkendte regnemetoder. Fremtidig lønfremgang veksles til mere fritid.

Enhedslisten har lavet et regnestykke, der viser, hvordan vi får råd til en 30 timers arbejdsuge.

Partiets økonomiske model er baseret på anerkendte regnemetoder, der viser, hvordan lønmodtagerne ved fremtidige overenskomstforhandlinger vil kunne veksle højere løn til kortere arbejdstid.

Det skriver Information fredag.

- Vi vil gerne diskutere, hvordan vi investerer i andre værdier end ensporet økonomisk vækst. Vi har tusindvis, der gerne vil i arbejde, men ikke har et, siger partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, til avisen om udspillet "Tid til mere - job til flere".

- Samtidig har vi et arbejdsmarked, hvor flere bliver ramt af sygdom, stress og nedslidning eller ikke kan få familielivet til at hænge sammen.

Enhedslisten foreslår at indfase modellen over 21 år. Den indebærer, at folk på arbejdsmarkedet kan bevare både deres nuværende velstand og serviceniveauet i den offentlige sektor.

Det skal ske gennem en gradvis sænkning af arbejdstiden, der finansieres gennem produktivitetsforbedringer, så lønmodtagerne gennem årlige overenskomstforhandlinger kan veksle lønfremgang til mere fritid.

Afstemning

Ville du være villig til at bytte lønstigninger for lavere arbejdstid?

Information har fremlagt modellen for flere økonomer, som roser Enhedslisten.

- Enhedslisten viser gode takter i dele af deres notat, fordi de træder ind på en økonomisk bane, hvor vi bruger de samme modeller, siger Jens Hauch, cheføkonom i Kraka, til avisen.

Omvendt kritiserer han blandt andet, at Enhedslisten indregner gevinster ved mindre sygefravær og undlader at tage stilling til omkostninger ved flaskehalse og lønpres.

Information har også bedt Bo Sandemann Ramussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, om at læse Enhedslistens 20 siders oplæg.

Bo Sandemann Rasmussen siger god for modellen, men fremhæver i lighed med Jens Hauch fra Kraka, at en af konsekvenserne vil være, at der skal skæres ned på det offentlige forbrug.

FTF: Ikke så tosset

Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der repræsenterer 450.000 ansatte, er ikke afvisende overfor Enhedslistens forslag. Hun har tidligere afvist Alternativets forslag om 30 timers arbejdsuge på grund af manglende konkrete løsningsforslag.

- Men Enhedslisten har lavet nogle beregninger, der viser, at projektet ikke er helt umuligt. I en tid, hvor vi mangler kvalificeret arbejdskraft, er det rigtigt svært at komme igennem med sådan en dagsorden, som handler om kortere arbejdstid, siger hun og kalder Enhedslistens forslag med at kigge på det "over et langt sejt træk" som "ikke så tosset".

Bente Sorgenfrey påpeger, at det ser ud til, at der komme færre arbejdspladser, som vi kender dem i dag, fordi meget fabriksarbejde bliver erstattet af robotter og nye teknologier. Derfor er det afgørende at finde nye måder at løse arbejdssituationen på. 

- Jeg synes Enhedslistens forslag er forfriskende. Så lad os lade være med bare at skyde det ned. Jeg tror ikke, det bliver implementeret ved de første overenskomstforhandlinger. Men mange af de medlemmer, jeg repræsenterer, er interesserede i at diskutere arbejdstid, siger Bente Sorgenfrey.

Formanden for FTF er ikke afvisende over for Enhedslistens forslag om en 30 timers arbejdsuge.

DI: Det kommer til at koste

Hos Dansk Industri er arbejdsmarkedspolitisk chef Steen Nielsen knap så positiv overfor udspillet. Han anerkender, at det er smart, at Enhedslisten vil indføre forslaget gradvist og over længere tid. Men alligevel kommer "Tid til mere - job til flere" til at betyde en lønnedgang på sigt, mener han.

- Der er nogle lønstigninger, som man kommer til at gå glip af, siger han og påpeger, at det er de fleste danskere ikke interesserede i. 

- Vi er et af de mest velstående lande i verden. Og hvis vi giver os til at holde mere fri i fremtiden, så kommer det til at koste noget på vores indtægter.

Selv hvis folk for eksempel arbejder fire dage om ugen, og i stedet lader en arbejdsløs arbejde den femte dag, er det ikke optimalt, understreger Steen Nielsen. 

- For det forudsætter, at der er en stor reserve af mennesker, som er klar til at komme ind på arbejdsmarkedet. Og der er heller ikke nogen fremskrivninger, der tyder i den retning. Tværtimod har vi en ledighed, som er ganske lav. Virksomhederne har faktisk meget svært ved at finde de medarbejdere, de har brug for, siger han. 

Dansk Industri påpeger, at virksomhederne i forvejen mangler arbejdskraft, og at Enhedslistens forslag ikke kan lade sig gøre uden at lønnen udhules.

Hvad mener du? Deltag i debatten nedenfor.