Politik

Grænsevagter har skudt mod flygtningebåde

​I flere tilfælde har europæiske grænsevagter skudt mod flygtningebåde. Mindst én gang har skud ramt en båd.

Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth har bevæget sig ud på dybt vand. Med en udtalelse om, at man skal kunne skyde mod bådflygtninge, har han bragt sindene i krog hos både den røde og blå del af Christiansborg.

Men nu indhentes debatten af virkeligheden.

For europæiske grænsevagter skyder allerede mod flygtninge, der krydser Middelhavet i både.

En rapport fra det europæiske grænseagentur Frontex viser, at man mindst 12 gange på halvandet år har affyret varselsskud mod både på Middelhavet - flere af dem med migranter ombord.

Mindst én gang har man ramt en båd.

- Frontex-vagter har aldrig brugt våben med undtagelse af meget få situationer, hvor de har affyret skud op i luften, som er standardprocedure, når et fartøj ikke adlyder ordrer fra kystvagten og forsøger at undslippe, oplyser en talsmand hos Frontex i en mail til Ritzau.

I samme mail understreger grænseagenturet dog, at Frontex aldrig har brugt våben med intentionen om at forhindre en båd i at krydse en grænse eller for at få fartøjet til at vende om.

Netmediet The Intercept, som laver afslørende journalistik, beskriver dog, hvordan en båd på vej fra Tyrkiet mod Grækenland blev beskudt i marts 2014.

Ifølge en skadesrapport, som mediet har fået indsigt i, blev der fundet i alt 16 skudhuller i båden.

Trækker i land

Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth har siden sin udtalelse præciseret, hvad han egentlig mente.

Skud tæt på bådflygtninge skal være sidste advarsel, før man border bådene og tvinger dem til at vende om, lyder det fra DF'eren.

- Min intention var, at man principielt kan afgive varselsskud mod både, der forsøger at komme ind i europæisk søterritorium. Det skal varsles, at der er en grænse, og den er man på vej til at overskride, siger Berth torsdag morgen til TV 2.