Politik

Her taler DF-ordfører om at skyde mod bådflygtninge

Kenneth Kristen Berth har efterfølgende trukket i land og skrevet, at immigranter 'naturligvis' ikke skal skydes.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, er torsdag kommet i gevaldigt i modvind, efter en debat om Europas grænser.

I debatten fra Europa Magasinet, som Mediehuset København lagde på internettet tirsdag, taler Kenneth Kristensen Berth blandt andet om, at bådflygtninge skal kunne blive ”beskudt”, hvis de sejler inden for en given territorialgrænse.

- Den eneste måde, man kan gøre det effektivt, det er simpelthen ved at vende bådene og sige, du må ikke sejle inden for den her territorialgrænse, hvis du gør det, bliver du enten beskudt, eller også bliver du vendt om og sejlet tilbage.

Udtalelsen faldt i forbindelse med en debat med Europabevægelsens formand, Stine Bosse. Og efter udmeldingen spurgte vært Ole Stephensen:

Nu kan jeg forstå, hvis jeg hører det rigtigt, at du i virkeligheden vil have en ret vidtgående regel, der hedder, at hvis de kommer ind over en vis sømilgrænse, så skal man skyde på dem?

- For eksempel.

Du taler om de flygtninge i gummibådene?

- Vi skal gøre hvad der er nødvendigt for at sikre, at grænsen ikke bliver overtrådt.

- Under al kritik

En noget forbløffet Stine Bosse svarede:

- Du kan ikke stå her og mene, at de skal skydes i Middelhavet. Det nægter jeg simpelthen at tro på, siger Stine Bosse.

Udtalelserne fra Kenneth Kristensen Berth har skabt stor forargelse på de sociale medier, hvor blandt andre Alternativets folketingsmedlem Carolina Magdalene Maier skriver:

- Det her er under al kritik. Kan en folkevalgt i det danske parlament tillade sig - ja ligefrem opfordre til - at man skyder på andre mennesker? Findes det andre steder - på nær hos Trump i USA?

Trækker i land

TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar Kenneth Kristensen Berth. Han vil ikke siger yderligere og henviser til sin Facebook-profil, hvor han skriver:

- Lige for at imødegå en eventuel pressestorm. Jeg mener naturligvis ikke, at skibe under NATO-kommando eller Frontex skal give sig til at skyde på immigranter, der søger at krydse Middelhavet. Det, jeg mener, er, at man kan affyre varselsskud mod et fartøj, der bevæger sig ind i europæisk territorialfarvand!

-Dette for at markere, at man bevæger sig ind på et territorium, hvor man ikke har ret til at befinde sig.Vi skal genoprette kontrollen over den europæiske grænse.

Over for Ritzau uddyber han:

 - I bagklogskabens lys har jeg ikke udtalt mig klart nok.

- Men alt kan udlægges til ugunst for en, hvis man har ondt i sinde. Og det er klart, at der selvfølgelig også er nogen, der vil udlægge det her på en specifik måde, som bestemt ikke har været intentionen med det, jeg siger.

- Det jeg mente var, at i yderste konsekvens kunne man jo affyre et varselsskud.