Politik

TV 2 erfarer: Her er Europols tilbud til Danmark

Dansk politi får stadig mulighed for at søge i Europols databaser, erfarer TV 2. Det bliver dog ikke direkte som i dag.

Efter længere tids forhandlinger mellem den danske regering og Europa-Kommissionen om vores deltagelse i det fælles europæiske politisamarbejde Europol står det nu klart, hvad kommissionen vil tilbyde Danmark.

TV 2 erfarer, at dansk politi fortsat vil få adgang til at søge i Europols databaser, men det bliver ikke i form af den direkte søgeadgang, som politiet har i dag. Fremover skal det i stedet ske via en forbindelsesofficer, som er ansat ved Europol, og som dansk politi kan bede om at foretage den ønskede søgning.

- Det er uklart om forbindelsesofficererne skal sidde i Europol-hovedkvarteret, eller om de sidder i Danmark. Det vil være en stor fordel for de danske betjente, siger TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

Bedre end den norske model

Den løsning, Danmark bliver tilbudt er dermed noget bedre end den samarbejdsaftale, Norge har i dag. Norge må bede om lov til at søge fra gang til gang – noget, der ofte går to dage med.

- Modellen ligner et kompromis. Det er bedre end den løsning, Norge som ikke-EU-land har, men dårligere end den aftale, vi ville have haft, hvis det var blevet et ja ved folkeafstemningen i december sidste år, siger Thomas Funding.

Ved folkeafstemningen om afskaffelsen af retsforbeholdet stemte 53,5 procent af vælgerne nej.

Alene i 2014 foretog dansk politi 72.000 søgninger i Europols informationssystem EIS – svarende til næsten 200 om dagen.

Europa-Kommissionen skriver i en skriftlig kommentar til TV 2, at der fortsat forhandles. 

- Vi fører konstruktive forhandlinger på teknisk niveau med de danske myndigheder. Præsident Juncker vil tale med den danske statsminister i morgen. 

S: Politiets værktøjer er afgørende

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen siger til TV 2, at det helt afgørernde for partiet er om dansk politi fortsat har de bedste efterforskningsværktøjer.

- Det helt afgørende for os er hvad politiet siger. Er der den adgang til registre, som politiet har brug for – og er Danmark tæt nok på de strategiske beslutninger, der skal træffes i Europol, siger Mette Frederiksen, der anklager Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for at føre vælgerne bag lyset, da de forud for folkeafstemningen sagde, at Danmark som en selvfølgelighed kunne få en parallelaftale. 

- Det var forkert, det man sagde til danskerne. Der er noget, der tyder på, at vi får en aftale med et ringere indhold end det, vi har i dag, siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti er tilfreds med udsigten til, at dansk politi fortsat har adgang til Europol.

- Hvis det ender med en aftale, hvor dansk politi fortsat kan få nem adgang til oplysninger i de registre, Europol har, så synes jeg, det er tilfredsstillende, siger formand Kristian Thulesen Dahl til TV 2. 

Partilederne er torsdag indkaldt til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om netop Europol.