Mogens Camre er død

Det tidligere mangeårige folketingsmedlem Mogens Camre er død 80 år gammel. Det oplyser hans familie til Ritzau. Mogens Camre afgik ved døden mandag.

Tidligere folketingsmedlem, europaparlamentariker, byrådsmedlem og forfatter Mogens Camre er død efter længere tids svær sygdom. Han blev 80 år gammel.

Med Mogens Camres død har modstanden mod det multikulturelle samfund og den muslimske indvandring til Danmark mistet en af sine mest markante og kompromisløse stemmer – og oven i købet en ganske begavet en af slagsen.

Camre scorede nemlig årets højeste gennemsnit, da han i 1967 blev cand.polit. fra Københavns Universitet.

Samme år blev han formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum, og allerede året efter blev han valgt til Folketinget for Socialdemokraterne. Her kom han hurtigt tæt på Jens Otto Krag og fik blandt andet den vigtige post som finansordfører.

For vild til ministerpost

Han markerede sig med sit skarpe intellekt, men det stod også hurtigt klart, at han besad en rebelsk fandenivoldskhed. En ministerpost blev det aldrig til. Anker Jørgensen udtalte mange år senere til Berlingske, at Camre var ”både vild og uregerlig”.

Populær blev han heller ikke på de indre linjer, da han i 1971 transporterede et våben til Danmark for den græske eksil-politiker Andreas Papandreou. Grækeren skulle til Tyskland, hvor man ikke ville tillade, at han bar våben, og derfor skulle Camre deponere våbenet hos politiet i Danmark. I lufthavnen var man i færd med en narkorazzia, og den misere endte med at koste Camre en bøde på 1.000 kroner – og tilnavnet Pistol-Camre.

Jeg blev meget fascineret af ham og syntes, han var meget begavet at høre på, meget spændende og karismatisk,

Morten Messerschmidt

Efter 20 år i Folketinget røg Camre ud ved valget i 1988. Det fik ham dog ikke til at opgive. Han tjente 50.000 kroner til en ny valgkamp ved at købe og sælge obligationer. Det var lige en tand for smart for kredsbestyrelsen i Valby, som kvitterede ved at smide deres folketingskandidat på porten. Mogens Camre vendte tilbage til et job i Finansministeriet, hvor han også var ansat som ung økonom.

Skiftede til DF - og fik en ny ‘søn’

Han blev i 1995 udpeget til budgetråd ved Danmarks faste repræsentation ved EU i Bruxelles. Sideløbende med ansættelsen skrev han en bog, hvor han argumenterede for en strammere udlændingepolitik. Det bemærkede Pia Kjærsgaard, der opfordrede ham til at gøre politisk comeback. Og sådan gik det. I 1999 blev Mogens Camre valgt til Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

Efter et år i sit nye parti mødte han den dengang 19-årige Morten Messerschmidt.

- Jeg blev meget fascineret af ham og syntes, han var meget begavet at høre på, meget spændende og karismatisk, husker Morten Messerschmidt i biografien ’Messerschmidt – portræt af en politisk ener’ fra 2011.  

Allerede i 2002 hyrede Camre den unge Messerschmidt som sin assistent i Bruxelles. Med tiden udviklede de to et specielt far og søn-forhold, hvor de nærmest forstod hinanden uden ord. Morten Messerschmidt erkender dog i biografien, at Camres bramfrie facon gav ham nogle problemer.

- Hans måde at optræde på i medierne gør, at han har fået et bestemt image, som måske kunne være undgået med en anden optræden. Billedligt talt kan man sige, at hvis du står og råber, så hører folk ikke, hvad du siger, selv om det måske er rigtigt.

Udtalelser koste dyrt

Og man har aldrig kunnet beskylde Camre for at pakke sine holdninger ind. I 2002 blev han sigtet for at overtræde racismeparagraffen, efter han fra talerstolen på Dansk Folkepartis årsmøde sagde, at ”alle Vestens lande er infiltreret af muslimerne – nogle af dem taler pænt til os, mens de venter på at blive mange nok til at få os fjernet”. I manuskriptet, der var blevet uddelt til pressen, stod der ”mange nok til at slå os ihjel”, men her valgte Camre altså at moderere sine ord en smule.

I valgkampen i 2007 sagde han, at den daværende Ny Alliance-frontfigur, nu konservative Naser Khader, brugte ”sædvandlig arabisk tæppehandlerlogik”, ligesom han også mente, at Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid ”trænger til psykiatrisk behandling”. Rigsadvokaten vurderede den udtalelse, men Camre slap for en retssag.

Tiltalt – og dømt – blev han til gengæld i 2015 for sine ytringer på Twitter året forinden. Her sammenlignede han muslimer med Hitler.

- Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen, skrev han.

Det kostede ham dagbøder på i alt 8.000 kroner. Dommen fik ikke konsekvenser for Camres medlemskab af Dansk Folkeparti, men partistifter og daværende formand Pia Kjærsgaard gjorde det klart, at hun ikke tolererede endnu en racismedom. Camres svar var, at hun da bare kunne gøre alvor af truslerne.

Mit forrige ægteskab varede 18 år. Nogle af de andre noget mindre. Jeg tror ikke, jeg er særlig vanskelig. Jeg ser det som et udtryk for det, man kalder serielt monogami

Mogens Camre

Gentagne gange er han blevet banket på plads. Eller forsøgt banket på plads, skal man nok nærmere sige. For hverken eksklusionstrusler, politianmeldelser, sigtelser, byretsdomme eller massiv kritik for hans skarpe tone i debatten gjorde synderligt indtryk på Camre, der nærmest til det sidste fortsatte sin krasse kritik af islam og det, han betegnede som masseindvandringen til Danmark og andre vestlige lande.

Under retssagen efter terrorangrebet i København kom det frem, at gerningsmanden Omar el-Hussein søgte på Mogens Camres adresse – og at han dermed kunne have været et terrormål. Det kom ikke bag på ham.

- Det kan jo ikke undre, at man er udsat for den slags trusler. Det er de vilkår du har, når du har folk, der er fjendtligt indstillet over for Danmark, gående frit omkring, sagde han til Metroxpress og fastslog i klassisk Camre-stil, at det kun er ”enkelte radikale fæhoveder, der ikke har fattet, at vi er alvorligt truet af ekstremister”.

Glad for kvinder

Privat var Mogens Camre gift fire gange. Først med Marianne Camre, som han fik tre børn med, dernæst med forfatteren Vita Andersen, som han fik yderligere tre børn med. Tredje gang med operasanger Lene Camre, der var 38 år yngre, som han fik endnu et barn med. Senest var han gift med Karen Helbo. De gik fra hinanden i begyndelsen af 2016. Adspurgt, om han er svær at leve sammen med, svarede han selv i et interview med TV 2:

- Det er jeg vist ikke den rigtige at spørge om. Mit forrige ægteskab varede 18 år. Nogle af de andre noget mindre. Jeg tror ikke, jeg er særlig vanskelig. Jeg ser det som et udtryk for det, man kalder serielt monogami, sagde han, der aldrig har lagt skjul på sin begejstring for det modsatte køn.

- Kvinder er jo fra naturens hånd et mere færdigt produkt, har han sagt i et interview med Politiken.

Siden september har Mogens Camre haft orlov fra Gladsaxe Byråd, hvor han har siddet siden 2013. Han led af den sjældne motoriske nervecellesygdom ALS - amyotrofisk lateral sklerose.