Politik

Miljø- og fødevareministeren kommer i mindretal i Folketinget

Flertal udenom Esben Lunde Larsen tvinger fiskeripakke igennem.

Et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF er blevet enige om en pakke, der skal sparke gang i væksten inden for fiskerierhvervet.

Dermed står miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til at komme i mindretal.

Med 25 punkter vil partierne blandt andet forhøje kvoterne for kystfiskeri, så den fremover stiger til 40 millioner kroner. Samtidig vil flertallet sætte en stopper for de såkaldte kvotekonger, der sidder tungt på mange kvoter.

Endelig vil de indføre en såkaldt gummistøvle-paragraf, som skal sikre, at maksimalt 75 procent af kvoten kan udlejes til andre. I dag er der ingen grænse, hvilket betyder, at ejerne af fiskekvoter slet ikke behøver trække i gummistøvlerne og tage på havet selv.

- Ministeren har håndteret det dårligt

Med dagens aftale kommer partierne også med en slet skjult kritik af fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Regeringen har simpelthen sovet i timen, mener de.

- Vi oplever en minister, der har håndteret fiskeriforhandlingerne på en dårlig måde, som går uden om aftalepartierne. Nu er vi kommet i tidsbekneb af hensyn til fiskeriet, som har krav på sikkerhed, hvad der sker efter nytår, siger Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup til TV 2.

Også Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen glæder sig over aftalen.

- De sidste 14 dage har der været radiotavshed fra ministerens side, så vi har følt, at vi kunne lave en bred aftale. Vi hørte jo statsministeren sige i går, at han ønsker brede forlig - og det har vi nu fået her allerede i dag. Vi synes, fiskerierhvervet trænger til nogle bedre ramme vilkår, siger Ib Poulsen til TV 2. 

Partierne fremlægger og vedtager den politiske aftale i Folketinget på onsdag, hvor de i en beretning i Miljø- og Fødevareudvalget pålægger regeringen at gennemføre pakken.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er i øjeblikket bortrejst. Det er derfor endnu uvist om regeringen vil tiltræde aftalen.

I en skriftlig kommentar siger ministeren dog til TV 2: 

- Frem til regeringsdannelsen har vi haft et godt og konstruktivt forløb om fiskeripakken med partier fra begge fløje. Forhandlingerne har selvfølgeliget ligget stillet under regeringsomdannelsen. Jeg har nu læst den beretning, de fire partier har lavet, og kan se, den minder meget om den aftale, vi var tæt på at lande. Der er dog enkelte ting, vi ikke har samme syn på, og derfor vil jeg, som jeg havde planlagt, indkalde partierne til et møde for at drøfte, om vi kan skabe en bred enighed om fiskeriets forhold fremadrettet, når jeg er tilbage fra eksportfremstød, siger han.