Politik

Kjærsgaard: Man kan ikke tillade sig at kalde Camre for racist

Mogens Camre var så meget mere end rabiate udtalelser om udlændinge, pointerer Folketingets formand.

Med Mogens Camres død mandag har Dansk Folkeparti mistet en af sine mest markante stemmer i udlændingedebatten.

Så markant, at den 80-årige tidligere europaparlamentariker, folketings- og byrådsmedlem flere gange var på kant med loven – og en enkelt gang også blev dømt for overtrædelse af racismeparagraffen. Det kostede ham dagbøder, at han på det sociale medie Twitter lavede en sammenligning mellem muslimer og Hitler.

- Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen, skrev han.

Gjorde mere godt end skidt

Men på en dag som denne er det værd at hæfte sig ved alt det positive, mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der som partistifter og -formand ellers ofte måtte kalde ham til orden.

- Jeg fandt helt klart, at Mogens Camre respekterede mig vældig meget som formand og trak i land. Jeg kunne godt have undværet den del af det, absolut, for det var irriterende, men jeg er ikke i tvivl om, at han har gjort langt mest godt i forhold til Dansk Folkeparti end skidt, siger hun til TV 2.

Selv om medlemmer er blevet smidt ud af Dansk Folkeparti for langt mindre ting end at være på kant med loven, så slap Mogens Camre hver gang med en løftet pegefinger fra formanden.

- Jeg ved, han ikke var racist

- For mig er Mogens Camre ikke racist, og jeg synes ikke, man kan tillade sig at kalde ham racist overhovedet. Det ved jeg, at han ikke var. Så derfor er det dybt uretfærdigt, siger hun til TV 2.

Mogens Camre bidrog med så meget andet, pointerer Pia Kjærsgaard – modsat de fleste andre, der er kommet med det, hun kalder ”mærkværdige udtalelser” gennem tiden.

- Jeg er glad for, at han har været en del af mit liv, siger hun.

Dansk Folkeparti går ind for at afskaffe racismeparagraffen i straffeloven.