Politik

Antallet af anmeldelser om overgreb på asylcentre vokser

Ifølge Rigspolitiet er der i 2016 registreret ti sager på syv forskellige asylcentre.

I 2016 har der indtil nu været flere anmeldelser om seksuelle overgreb, blufærdighedskrænkelse og voldtægt på landets asylcentre end de foregående år. Det oplyser Rigspolitiet ifølge DR i en opgørelse til Folketingets Retsudvalg.

Selv om året endnu ikke er omme, viser opgørelsen, at der er registreret ti sager på syv forskellige asylcentre.

I 2015 var der fire politianmeldelser, mens der i 2013 og 2014 var henholdsvis tre og to.

DF: Anmeldelser vil stige yderligere

Peter Skaarup (DF), der er formand for Retsudvalget, tror ikke, at der har været flere episoder med seksuelle overgreb end tidligere. Han mener derfor, at ansvaret ligger hos medarbejderne på asylcentrene.

- Der er noget, der tyder på, at man har været tilbageholdende med det tidligere, fordi man har været bange for, at det gik ud over asylansøgernes mulighed for at få asyl, siger Peter Skaarup til Ritzau.

Han er derfor overbevist om, at antallet af anmeldelser vil stige endnu mere i den kommende tid.

- Der kommer nye toner med finanslovaftalen, for der slår vi fast, at man skal politianmelde al kriminalitet. Vi får altså en helt ny tilstand på asylcentrene, lyder det fra Retsudvalgets formand.

Flere sager fra Langeland

Langeland Kommune, der driver 11 af 69 asylcentre i Danmark, har flere gange været i medierne med sager om overgreb.

I november blev to tidligere kvindelige ansatte på Børnecenter Tullebølle på Langeland sigtet for at have forgrebet sig på en gruppe flygtningedrenge i alderen 16-18 år. De mange skandalesager har ført til, at både kommunens asyldirektør samt drifts- og logistikchef er blevet afskediget.

Også to af kommunens andre centre, Center Humble og Center Holmegård, har indgivet anmeldelser om overgreb i 2016, viser Rigspolitiets opgørelse ifølge DR. Ved fire af anmeldelserne fra 2016 har beskrivelsen "Voldtægt ved anvendelse af vold eller trussel om vold" været anvendt.

Der har udover de tre nævnte centre været anmeldelser fra Center Bolderslev, Center Brønderslev, Center Randers og Center Sandholm.