Politik

Thyra Frank i massiv modvind - nu forklarer hun sig

Ældreminister Thyra Frank fastslår, at hun har en ambition om at skabe en positiv forskel i ældreplejen. Jeg skal lige starte op, siger ministeren.

- Jeg skal lige starte op, og jeg har en stærk ambition om, at den dag, jeg er færdig med det her job, så kan både de pårørende, beboerne, personalet og ledelsen mærke, at der er sket en positiv forskel. 

Sådan forsikrer ældreminister Thyra Frank (LA) mandag, efter hun søndag under et interview med TV 2 sagde, at det er op til kommunerne at få styr på kritisable forhold i ældreplejen på landets plejehjem.

Udmeldingen kom, efter TV 2 den seneste uge har fortalt om flere kritisable forhold på plejehjem, hvor beboere blandt andet sidder med tis i bukserne og fyldte bleer.

Adspurgt om, hvad ældreministeren mener med, at det er op til kommunerne at få styr på sagerne, svarer Thyra Frank nu: 

- Det, jeg forsøgte at forklare, og det kan godt være, det ikke kom særlig godt ud, var den kommunale selvstyring, og den har vi, og det er derfor, jeg skal til møde på onsdag, og det glæder jeg mig til.

Jeg brænder for ældreområdet

Både FOA, Ældre Sagen og flere politikere har kritiseret ministeren efter TV 2-interviewet søndag. SF kalder ministeren for uambitiøs, ligesom også DF finder det problematisk, at hun ikke vil påtage sit ministeransvar, men lægger opgaven udelukkende over på kommunerne.

Til kritikken svarer Thyra Frank:

- Jeg har det simpelthen sådan, at det er min anden uge som ældreminister. Jeg har det helt godt med at vide, at jeg brænder for det her område, og jeg skal gøre alt for, at de mennesker, jeg ved arbejder derude, ikke skal pålægges flere dokumentationskrav og regler. Vi skal væk med bureaukratiet.

Spørgsmål: Tror du ikke, de bliver skuffede, når du siger, at du ikke kan gøre noget ved det, og at det er overladt til kommunerne?

- Jeg har sagt, at jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt, for at vi ikke skal have flere dokumentationskrav. Det er det, de higer efter derude. Det var det, jeg higede efter. Jeg vil gerne se på, om der skulle være unødige statslige regler. 

Vil se på unødige regler

Spørgsmål: Vil du så afskaffe de regler?

- Jeg vil se på, om der er nogen unødige. Jeg kan jo ikke begynde at afskaffe regler, jeg skal jo først vide, hvad det er for nogle, der er unødige. Det vil jeg høre om, og så vil jeg selvfølgelig opfordre kommunerne til, at de også kigger på de krav, som de har stillet om dokumentation. For det er simpelthen det, der er vigtigt.

Ældreministeren mødes onsdag med KL og Ældre Sagen for at drøfte de kritisable forhold i ældreplejen.

Hør hele mandagens interview med Thyra Frank i klippet nedenfor.

Thyra Frank forklarer, hvad hun mente med, at kommunerne selv skal påtage sig ansvaret for kritisable forhold i ældreplejen.

Samuelsen forsvarer igen

Efter søndagens interview bakkede Anders Samuelsen (LA) sin partifælle og nye ældreminister op og gik i forsvar i et Facebook-opslag.

Det samme gør udenrigsministeren mandag i et nyt opslag Facebook. 

- Ældreområdet har fået en minister med et hjerte, der banker 100% for vores gamle og for de 1000-vis af dedikerede ansatte og ledere, der hver dag kæmper for at holde fokus på kerneydelsen, skriver Anders Samuelsen i et opslag.